FinansWatch

Banker frygter kaos uden fælles EU-regler

Nordeas Peter Schütze ønsker en fælleseuropæisk ordning, som kan redde indskydere, hvis en bank med stor aktivitet på tværs af grænser bryder sammen.

Den danske banksektor kræver nu en fælles ordning i Europa.

På spil er ikke blot forbrugerbeskyttelsen af bankkunder, men også konkurrencevilkårene mellem banker fra forskellige lande – og ultimativt stabiliteten i finanssektoren. Det skriver Berlingske Business.

EU-Kommissionen foreslog sidste sommer et nyt direktiv, der bl.a. skal sikre, at alle EU-borgere er sikret op til 100.000 euro i indskydergaranti. Men direktivet er indtil videre kørt fast både i Europa-Parlamentet og i Ministerrådet, hvor modstanden mod harmonisering er hård fra lande som Tyskland, Frankrig og Storbritannien.

Regler på tværs

”En europæisk indskydergarantiordning vil have den rette robusthed for større pengeinstitutter, og det vil være med til at forhindre, at der opstår en skævhed mellem landenes banksektorer. Det er faren ved det nuværende system med nationale ordninger, hvor det er naturligt, at de store banker er i store lande, og de små banker er i de små lande. Det synes jeg ikke er en god idé på den lange bane,” siger Nordeas afgående topchef Peter Schütze til Berlingske.

Hos Danske Bank er der opbakning til ideen.

”Vi er generelt fortalere for ens regler på tværs af EU, men hvis der skal etableres en fælles europæisk indskydergarantiordning, bør opbygningsperioden være meget lang. Derudover må ordningen være koordineret i forhold til de nationale regler, herunder afviklingsordninger. Det vil sige, at der skal være ens vilkår for bankerne på tværs af EU,” siger Danske Banks ordførende direktør Peter Straarup, der samtidig også understreger, at en sådan fælleseuropæisk ordning bør tage højde for, hvor stor en regning banksektoren i de enkelte lande allerede har betalt for at udspænde et sikkerhedsnet under sig selv.

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs