FinansWatch

Regnskab: Flad bundlinje i Lån & Spar

Omkostninger forbundet med opkøb i Sverige sætter sit præg på Lån & Spars regnskab.

200.000 kr.

Så meget adskiller årsresultatet efter skat i Lån & Spar sig fra forrige års resultat. I 2015 kunne Lån & Spar således fremvise en bundlinje på 101,3 mio. kr. til trods for, at basisindtjeningen efter nedskrivninger i banken steg med 22,3 mio. kr. og nedskrivningerne faldt voldsomt fra 44,3 mio. kr. i 2014 til 8,4 mio. kr. sidste år.

Forklaringen finder man i stedet på omkostningssiden, hvor Lån & Spar går fra årlige udgifter til personale og administration på 453,3 mio. kr. forrige år til 505,6 mio. kr. i 2015. Samtidig kan banken konstatere et fald på "øvrige kursreguleringer" på 21,6 mio. kr. til i alt minus 11,7 mio. kr.

Gebyrerne skæppede

Som alle andre banker blev også Lån & Spar hjulpet godt ind i 2015 af den massive konverteringsbølge, der pyntede gevaldigt på gebyrposten. Men ligeledes som alle kollegerne kunne Lån & Spar se aktiviteten på konverteringsområdet dale hen over året.

Netto renteindtægterne faldt i løbet af sidste år i banken, men faldet blev ikke helt så kraftigt, som flere andre steder i sektoren, da banken formåede at skabe god vækst på udlånssiden. Den går således fra 8,76 mia. kr. i 2014 til 10,78 mia. kr. i 2015. Den kraftige stigning skal dog især ses i lyset af opkøbet af "Konceptbanken" i Sverige. Indlånet steg også betragteligt fra 12,1 mia. kr. i 2014 til 13,8 mia. kr. sidste år.

De svenske aktiviteter er også en stor del af forklaringen på den markante vækst i udgifterne, skriver banken i sit regnskab.

På negativsiden tæller også et betydeligt tab på bankens obligationsbeholdning, som hører under "øvrige kursreguleringer." Obligationerne gav hele sidste år et tab på 32,6 mio. kr., mens bankens aktiebeholdning udløste en gevinst på 16,5 mio. kr. Det store udsving på posten fra 2014 til 2015 skal desuden ses i lyset af den engangsgevinst banken fik fra salget af Nets-aktier forrige år.

Alt i alt betegner banken regnskabet som værende "tilfredsstillende."

”Vi skaber i 2015 et årsresultat, der rammer lige midt i skiven. Vi har meldt ud, at vi ville skabe en basisindtjening før nedskrivninger på mellem 160 og 180 mio. kr. Med årets resultat på 171 mio. kr. - på trods af et historisk lavt renteniveau - er vi godt tilfredse. Vores fokus på at være en personlig bank, der er nærværende og interesserer os for kunderne, deres ønsker og problemstillinger, er efterspurgt. Det sikrer den positive udvikling af bankens resultat,” udtaler adm. direktør John Christiansen i en pressemeddelelse.

Forsiden lige nu

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere