FinansWatch

Lån & Spar-direktør: Kundetilgang og låneomlægninger skaber stor travlhed

Låneomlægninger skæpper i gebyrkassen hos Lån & Spar, men går samtidig ud over udlånsvæksten, fortæller bankens adm. direktør, John Christiansen.

John Christiansen, adm. direktør i Lån & Spar. | Foto: Jens Dresling

De historiske lave renter har sat gang i en større konverteringsbølge hos danskerne, og det skaber stor travlhed hos de ansatte i bankerne.

Det gælder også hos Lån & Spar Bank, som i sit regnskab for første halvår samtidig kan berette om en tilgang af kunder fra andre banker.

Mens konverteringerne skæpper i gebyrkassen hos banken, så går det dog også ud over bankens udlånsvækst, da flere kunder vælger at indfri dyrere bankgæld i forbindelse med omlægningen af deres realkreditudlån.

Det siger bankens adm. direktør, John Christiansen, i et interview med Ritzau Finans.

"Der er travlhed med at ekspedere en masse kunder, der gerne vil konvertere, og så er der travlhed med at ekspedere en masse nye kunder, som gerne vil ind i banken. Det er det, vi bruger vores kræfter på," siger John Christiansen.

Generelt er efterspørgslen efter udlån dog afdæmpet, hvilket bankdirektøren ud over "noget forsigtighed fra kundernes side" tilskriver konverteringsbølgen.

"Der er nogle kunder, der i forbindelse med konvertering vælger noget tillægsbelåning for at indfri noget dyrere banklån."

"Derfor er vores udlånsvækst ikke så stor, som vi kunne have ønsket os, men det er det rigtige set fra et kundesynspunkt, og det er det vigtige for os," siger John Christiansen.

I første halvår ligger udlånsvæksten på moderate 1,1 pct. mod det dobbelte i samme periode sidste - og hele 5,7 pct. for hele 2018.

Trods væksten og det høje konverteringsniveau er bankens basisindtjening før nedskrivninger i første halvår faldet 5,1 mio. kr. fra samme periode sidste år til 92,5 mio. kr.

Det skyldes et fortsat faldende renteniveau, som øger konkurrencen på udlån og presser bankens marginaler ned. Samtidig giver kundernes indlån et rentetab for banken, som skal placere sin overskudslikviditet i Nationalbanken til negative satser.

"Den forretningsforøgelse, vi egentlig har præsteret over det sidste års tid, viser med alt tydelighed, at vi som alle mulige andre banker er presset af det lave renteniveau. Der skal rigtigt meget til for bare at holde basisindtjeningen," siger John Christiansen.

Trods presset har banken ingen umiddelbare planer om at ændre satser på renter og gebyrer.

"Det har vi ikke nogen tanker om. Jeg kan ikke garantere i al fremtid, men ikke på nuværende tidspunkt," lyder det fra John Christiansen.

I første halvår steg bankens udgifter til personale og administration med 3,3 pct., og det er helt efter planen ifølge bankdirektøren.

"Vi har åbnet et par nye filialer, og der er altid lidt omkostninger i den forbindelse. Det følger det budget, vi har lagt," siger han.

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs