FinansWatch

Analytiker om Jyske Bank: Stærke finansielle markeder har tydelig positiv effekt

En stærk udvikling på de finansielle markeder er medvirkende til at resultaterne i Jyske Bank udvikler sig positivt, vurderer analytiker på baggrund af de regnskabsdata Jyske Bank sendte ud mandag morgen. (Opdateres)

AF Henning Bagger/ Ritzau Scanpix

De finansielle markeder har rejst sig i løbet af de seneste måneder, efter at aktiemarkederne verden over led et knæk i særligt marts, i kølvandet af at coronavirusset bredte sig fra Asien til resten af verden.

Den positive udvikling i andet kvartal har også smittet positivt af på Jyske Banks regnskabstal, påpeger Mikkel Emil Jensen, der er aktieanalytiker hos Sydbank.

"Det er et regnskab, som meget tydeligt er positivt påvirket af en stærk udvikling på de finansielle markeder, men der er også flere positive elementer på andre poster. Især nettorenteindtægterne og nedskrivningsposten, mens gebyrindtægterne omvendt skuffer," siger han til Ritzau Finans, efter at Jyske Bank mandag morgen løftede sløret for udviklingen i andet kvartal.

I andet kvartal har der været en pæn fremgang at spore for Jyske Bank på en række punkter.

Basisresultatet lander på 878 mio. kr. sammenlignet med 683 mio. kr. i samme periode sidste år, mens basisindtægterne lander på 2050 mio. kr. mod tidligere 1948 mio. kr.

Kursreguleringer skæpper godt i kassen

Bankens indtægter er sammensat af blandt andet nettorenteindtægter, gebyrindtægter og kursreguleringer.

Førstnævnte faldt til 1287 mio. kr. i kvartalet fra 1309 mio. kr. i samme periode året før, og på trods af nedgangen landede posten alligevel bedre, end Sydbanks analytiker havde forventet.

Særligt kursreguleringerne skæppede væsentligt i kassen i andet kvartal som følge af den positive udvikling på de finansielle markeder. Mere præcist steg den post til 331 mio. kr. fra et minus på 8 mio. kr. i samme periode af 2019.

Gebyrindtægter lander til den svage side

Jyske Banks nettogebyrindtægter tog desuden et dyk til 407 mio. kr. fra 554 mio. kr. i andet kvartal sidste år.

Og den post er til den skuffende side, lyder det fra Mikkel Emil Jensen, der havde sat næsen op efter omkring 500 mio. kr. på den post.

"Der har stort set ikke været nogen konverteringsaktivitet af boliglån, og jeg kunne også forestille mig, at der ikke har været så meget kortaktivitet, mens landet har været lukket ned. Det kan have presset den post," siger aktieanalytikeren.

God kreditkvalitet og få tab

Jyske Bank slår også fast i mandagens meddelelse, at kreditkvaliteten fortsat er god, og den melding tager Sydbanks analytiker også godt imod.

"Det er positivt, at kreditkvaliteten er sund, og tabene er fortsat er få. Jyske Bank hensatte selvfølgelig også en stor portion af reserver i første kvartal. Jeg forventede heller ikke, at der ville være store nedskrivninger i andet kvartal, men det er positivt at få det bekræftet," siger Mikkel Emil Jensen.

Jyske Bank nedskrev samlet set for 8 mio. kr. på udlån mod 9 mio. kr. i andet kvartal sidste år.

Til gengæld var nedskrivningerne høje i årets første tre måneder, da banken satte omkring 1 mia. kr. af til nedskrivninger i kølvandet af coronakrisen. Det beløb var baseret på et ledelsesmæssigt skøn.

Jyske Bank oppræciserede i samme ombæring forventningerne til hele året som følge af udviklingen i andet kvartal og den fortsat gode kreditkvalitet.

Nu ser banken et resultat efter skat til 1-1,5 mia. kr. mod tidligere 0,75-1,5 mia. kr.

Det er anden gang på en måneds tid, der oppræciseres. 9. juni løftede banken forventningerne fra 0-1,5 mia. kr. efter skat.

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere