FinansWatch

Analytiker: Jyske Banks kerneposter skuffer i svært kvartal

Samlet set giver tirsdagens regnskab fra Jyske Bank et lidt svagt indtryk, vurderer aktieanalytiker hos Sydbank.

Mikkel Emil Jensen, aktieanalytiker hos Sydbank. | Foto: PR

Indtægterne på de øvre regnskabslinjer hos Jyske Bank var en skuffelse i fjerde kvartal sidste år, men samtidig havde banken fortsat godt styr på omkostningerne og en pæn vækst i udlånet til særligt boliger.

Samlet set giver det et lidt svagt indtryk, lyder vurderingen fra Mikkel Emil Jensen, der er aktieanalytiker hos Sydbank.

"Kerneposterne i indtægterne skuffer lidt. Det er nettorenteindtægterne og nettogebyrindtægterne, der er lidt dårligere end ventet - udfordret af svære finansielle markeder i kvartalet," siger han til Ritzau Finans.

"Omkostningerne lander til gengæld noget bedre end ventet, men er begunstiget af medarbejderrelaterede hensættelser, som er tilbageført. Det bidrager med 65 mio. kr. i kvartalet, men korrigeret for det er omkostningerne stadig lidt under det ventede. Så der er stadig tale om en stærk udvikling og en god omkostningskontrol," uddyber analytikeren.

Han peger samtidig på, at Jyske Banks nedskrivninger på udlån landede lidt lavere end ventet, hvilket også er positivt.

"Og så er der et lidt bedre investeringsresultat end ventet, hvorfor bundlinjen er over det ventede. Men investorerne har nok mest fokus på kerneposterne," siger Mikkel Emil Jensen.

Lavere indtægter end ventet

I fjerde kvartal havde Jyske Bank nettorenteindtægter på 1371 mio. kr., mens gebyrindtægterne blev 506 mio. kr. Det er en tilbagegang fra henholdsvis 1537 mio. kr. og 654 mio. kr. i fjerde kvartal 2017.

Konsensus blandt analytikerne var nettorenteindtægter på 1412 mio. kr. i fjerde kvartal og gebyrindtægter på 545 mio. kr., viser gennemsnitsestimater indsamlet af Jyske Bank selv.

I fjerde kvartal havde Jyske Bank samtidig basisomkostninger på 1232 mio. kr., mens forventningen blandt analytikerne var 1306 mio. kr. Fraregnet de 65 mio. kr. i tilbageførsler i fjerde kvartal var posten på 1297 mio. kr. og altså stadig lavere end konsensus.

Nedskrivningerne på udlån blev i fjerde kvartal sidste år 29 mio. kr., mens der var ventet 65 mio. kr. blandt analytikerne.

Forventet neddrosling af afkastprognose

I regnskabet sænker Jyske Bank også sin forventning til egenkapitalforrentningen i år, der nu lyder på 6-10 pct. fra tidligere 8-12 pct.

Det modsvarer en forventning om et nettoresultat på 2,0-3,3 mia. kr. i år, og det passer meget godt med konsensus blandt analytikerne.

"Den tidligere målsætning så lidt ambitiøs ud, så 6-10 pct. matcher egentlig forventningerne i markedet meget godt," siger Mikkel Emil Jensen.

Han peger samtidig på, at Jyske Bank stadig har pæn volumenvækst i udlånene - særligt i realkreditforretningen, hvor banken også er godt på vej til at nå sin målsætning for 2020.

Ved udgangen af 2018 havde Jyske Bank samlede realkreditlån på 326 mia. kr., og det er bankens forventning, at det tal skal runde 350 mia. kr. i 2020.

"Jyske fastholder det langsigtede mål om at nå en realkreditbog på 350 mia. kr. i 2020. Og det er et mål, som banken er godt på vej til at nå," siger Mikkel Emil Jensen.

Efter godt en halv times handel tirsdag falder Jyske Bank-aktien med 3,7 pct. til 246,20 kr. som reaktion på regnskabet.

Antallet af medarbejdere i Jyske Bank fortsætter ned

Bundlinjen falder med over en kvart mia. i Jyske Bank i fjerde kvartal

Fremgang på bundlinjen for Jyske Realkredit i fjerde kvartal

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs