FinansWatch

Anders Dam om ny strategi: "Vi satser massivt og meget, meget hårdt på it"

2018 bliver året, hvor Jyske Bank forandrer sig. Flere digitale tiltag er sat i søen, og flere nye er på vej, fortæller topchef Anders Dam i et interview med FinansWatch, hvor han samtidig understreger, at Jyske Bank stadig vil være til stede lokalt.

Anders Dam, ordførende direktør i Jyske Bank. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Jyske Bank er efter salget af aktierne i Nordjyske Bank klar til en rum tid uden fusioner. I stedet skal banken i gang med at optimere sig selv, forklarer ordførende direktør i banken, Anders Dam, til FinansWatch.

"Det gør vi ved robotisering," lyder det korte svar fra Anders Dam, der hurtigt uddyber:

"Jeg sagde i en intern juleudsendelse til medarbejderne, at det ville være en forandret Jyske Bank, når vi kommer ud af 2018."

På det tidspunkt vidste ingen, hvordan det ville gå med Jyske Banks 38,5 pct. andel i Nordjyske Bank. Banken ville blandt andet af med aktieposten, fordi kreditvurderingsbureauet Standard & Poor's ændrede sine regler for aktiebesiddelser i andre pengeinstitutter, hvilket var negativt for Jyske Banks kreditvurdering.

Men da ingen i første omgang viste interesse for at købe aktierne, gav Jyske Bank et bud på de resterende aktier. Og det fik interessenter på banen, og resultatet blev en fusion af Nordjyske Bank og Ringkjøbing Landbobank, og hvor Nykredit og overtager Jyske Banks aktier i den fusionerede bank.

"Nu er det endt der, hvor vi har fået løst vores kapitalmæssige problemer. Og så satser vi massivt og meget, meget hårdt på it," siger Anders Dam.

Munnypot, Spiir og Bedste Hjem

Tilbage i december 2016 sagde Anders Dam til FinansWatch, at banken dengang arbejdede hårdt på at digitalisere de bagvedliggende processer i banken. Nu ser man dog også Silkeborg-banken lancere en række nye digitale tiltag, som er rettet mod kunderne.

Sidste år gik banken - som én ud af to banker herhjemme - i markedet med den mobile betalingsløsning Apple Pay.

I dag onsdag lancerede Silkeborg-banken Jyske Munnypot, som er Jyske Banks svar på konkurrenternes investeringsrobotter June, Darwin og Nora.

Banken har netop også relanceret boligsøgemaskinen Bedste Hjem, og i sidste uge annoncerede banken, at man har indledt et samarbejde med det aarhusianske fintechselskab Spiir, der skal give kunder i både Jyske Bank og andre banker mulighed for at få et samlet overblik over deres privatøkonomi.

Og så eksperimenterer banken i øjeblikket med at skabe en løsning, der kan gøre det muligt selv at oprette sig som kunde blot ved brug af sygesikringsbevis eller kørekort.

"Vi skal jo have løst dette her hvidvaskproblem. Og en af metoderne er faktisk at robotisere det," siger Anders Dam.

Og så har banken annonceret, at der senere på året vil ske en udfasning af BRF Kredit-brandet, så realkreditinstituttet fremover kommer til at hedde Jyske Realkredit.

"Vi kommer med noget ikke på månedsbasis, men næsten. Vi er kommet med rigtig mange ting i år," siger Anders Dam.

En digital relationsbank

Så I bliver en digital bank?

"Vi bliver det, jeg vil kalde en digital relationsbank."

Hvad med det Lopi-bankerne lægger vægt på - at det er vigtigt at være til stede lokalt?

"Det er derfor, vi stadig siger relationsbank. En anden måde at sige det på er, at vi tilstræber "Lokalbankens nærhed og storbankens effektivitet"," siger Anders Dam.

Robotiseringen betyder dog i første omgang ikke færre afdelinger. Banken har siden 2014 reduceret antallet af medarbejdere med 6,2 pct. til i alt 3932 ansatte ved udgangen af 2017.

"Vi har sagt til vores medarbejdere, at vores afdelingsnet, det rører vi ikke ved hverken i år eller næste år. Det kan være, at vi strækker det helt til 2020," siger Anders Dam.

"Men vil vi eksperimentere inden for de givne fysiske rammer, vi har. Vi lægger meget vægt på, at vi er tilstede lokalt, og at vi samler informationerne op sammen med de informationer vi har datamæssigt opbygget," siger han.

Og vender han blikket mod konkurrenterne, så er Anders Dam godt tilfreds.

"Når vi ser på konkurrencemiljøet, så har vi Nykredit med alle deres leverandører (Totalkredit-bankerne, red.) Det ved vi alt andet lige giver en tungere udviklingsproces, fordi der er mange at koordinere med. Og så er der Danske og Nordea, som begge er internationale og derfor skal koordinere på tværs," siger Anders Dam og fastslår:

"Så du kan godt sige, at vi er det reneste danske bet."

Jyske Bank-chef vil forbyde aktieoptioner til topbosser

Konjunkturer holder Jyske Bank fra flere fusioner

Anders Dam: Folkemødet fører på point

Fire år efter beskyldninger om hackermetoder: Jyske Bank indgår partnerskab med aarhusiansk fintech

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere