Dam efterlyser afklaring om vigtige banker

De svenske bankers rating er styrket af, at der fra politisk side er meldt ud, hvilke banker der er for store til at gå ned, mens de danske banker svæver i uvished. Jyske Bank savner afklaring.
Foto: DAG¯ JAN
Foto: DAG¯ JAN

På gårsdagens generalforsamling takkede Jyske Bank pænt "nej tak" til Bankpakke III med den begrundelse, at banken selv vurderer, at den er systemisk vigtig, hvorfor det ikke er nødvendigt at tilslutte sig afviklingsmodellen under Bankpakke III.

Jyske Bank: Vi er for vigtige til bankpakke III

Anders Dam, Hvad ligger I til grund for at vurdere, at I er en systemisk vigtig bank?

”Det er vores størrelse jvf, de balancestørrelser, vi har angivet i fondsbørsmeddelelsen. Dertil kommer, at vi formoder, at det er landets største banker, der bliver klassificeret som systemisk risiko-banker – og der er vi iblandt”.

Vi har intet hørt

Men har I noget præcist at holde fast i – at vurdere ud fra?

"Nej".

Hvornår får i det?

"Det ved vi ikke".

Har I fået en melding fra politisk hold eller fra tilsynet om, hvornår I får noget at vide?

"Nej, vi har intet hørt. Intet."

En løsning i Sverige

Savner I ikke en afklaring?

”Det ville da være rart, men vi kigger som sagt mod Sverige, og vi er også blevet sendt til stresstest af EU, som en af de største danske banker, så ud fra de ting, så vurderer vi selv, at vi bliver klassificeret. Men vi ved det ikke.”

Har du en idé om, hvem det er, der skal komme med en melding her? Hvem der skal udpege, hvem der er de systemisk vigtige banker i Danmark?

”Jeg aner det ikke. Og vi aner ikke, hvem der skal snakke sammen, og hvem der venter på hvem. Vi har da en formodning om, hvilke instanser der er inde over det, men hvor og hvornår beslutningen træffes, det ved vi ikke. Vi kan bare konstatere, at de har fundet en løsning i Sverige.”

Det bestemmer de selv

Vil I presse på for en afklaring hurtigst muligt?

"Nej, vi presser ikke på, det må tage den tid, det tager. Men hvis der fra politisk hold er nogle overvejelser p.t., så ville det være rart at få det meldt ud inden Moodys er færdige med deres vurdering. Så Moodys har en klar politisk udmelding at lægge ind i deres rating."

Skal myndighederne ligge under for hvordan Moodys rater bankerne?

”Nej, det bestemmer de helt selv. De skal bare være opmærksomme på, at det kan give lidt herresving på ratingen jo længere tid der går.”

Billigere funding

Er det et problem, at der ikke er en afklaring omkring det her?

"Niels Bernstein meldte jo ud på Finansrådets årsmøde, at hvis man stemte nej til Bankpakke III, som vi har gjort, så måtte man fra myndighedernes side overveje, om der skal være nogle skærpede kapitalkrav. Og der har vi så i Jyske Bank valgt at kigge på Sverige, hvor man har truffet en beslutning. Og den beslutning har en positiv effekt på de svenske bankers rating, mens det har haft en negativ effekt i Danmark, at Bankpakke III indtil videre er dansk enegang. Man skal fra politisk hold være klar over, at de svenske banker, som vi konkurrerer med, de henter billigere funding end os, p.g.a. den politisk afklaring i Sverige.”

Anders Dam: Her er et bud på en Bankpakke III

Naur: Ikke det mest fornuftige Dam har sagt

Dam: Lad os nu diskuterer de bankpakker

Dam: Vi mistede aldrig troen på os selv

Anders Dam: Grænser for hvad din bank skal rådgive om

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også