FinansWatch

Jyske Banks fusionspartnere skal pænt banke på

I et interview med FinansWatch fortæller Anders Dam om en pagt med bestyrelsen og om at hvis Jyske Bank skal vokse via opkøb, så skal modparten komme og banke på.

Er han en håbløs gammel romantiker med et forældet syn på ledelse og værdiskabelse? Eller har Anders Dam fat i lige nøjagtig hele essensen af, hvad der ligger bag den langsigtede og holdbare vækst, der sikrer rimelig balance imellem kunder, aktionærer og medarbejdere - også på den lange bane.

Enten er man vild med "havkatten" fra Silkeborg, som Anders Dam kaldes i branchen, fordi han stod i spidsen for en gennemgribende forandring af hele Jyske Banks afdelingsnet, hvor kunderne bl.a. blev mødt af håndtag, der var formet og malet som en grøn hånd.

Høje gavflab

Eller også bliver knoerne hvide ved tanken om den høje gavflab fra Silkeborg, der aldrig har været bange for at tage det stik modsatte synspunkt end flertallets. Som dengang han gik i en offentlig ordkrig med statsminister Anders Fogh Rasmussen, der var utilfreds med, at nogle banker forsøgte at benytte et skattefradrag, hvor lovgivningsgrundlaget var en kende uklart.

Og i hele diskussionen om, hvordan man bedst muligt sikrer sine ejere, aktionærerne, det bedst mulige afkast, ja der er Anders Dam - igen fristes man til at skrive - på tværs af, hvad der ellers er holdningen hos de fleste forretningsfolk. Anders Dam tror nemlig ikke meget på værdien af opkøb.

Finansielle muskler

Senest har han meldt ud, at han og Jyske Bank p.t. ikke er i "opkøbs-mode" p.t., fordi det først er noget bestyrelsen skal diskutere i foråret 2012, fordi banken har rigeligt at gøre med at tjene penge og gøre klar til en stor IT-konvertering over til Bankdata.

Men Anders Dam, er det ikke Jeres opgave at købe op. I har de finansielle muskler til det, og der er masser af nødlidende banker, som blot venter på en ny ejer?

"Nej, det mener jeg ikke er rigtigt. Vore kortsigtede mål er, at banken tjener penge, og så skal vi forberede konverteringen til Bankdata. Efterfølgende vil bestyrelsen finde ud af, om den vil købe op eller det fortsat skal være organisk vækst, der er det primære og dermed en fortsættelse af linjen siden 1989".

Meget svært

Men du er ordførende direktør, du kan vel godt proaktivt gå til bestyrelsen og sige, at du vil købe op, fordi det vil være godt for Jyske Bank?

"Det er meget svært at fusionere to virksomheder, fordi de har hver deres historie og kultur," siger han.

Men derfor kan der vel godt være penge i det for aktionærerne, selvom det er svært? Der er jo masser af virksomheder der skaber merværdi ved at købe op?

"Man skal passe på, at de kortsigtede gevinster ikke ødelægger den langsigtede indtjeningsevne. Den ånd der er i enhver virksomhed, risikerer at blive slået i stykker, hver gang der er en fusion. Der kan slås rigtig meget i stykker med en fusion. Men jeg kan sige, at hver gang vi under krisen har fået en henvendelse, om vi vil overtage et pengeinstitut, så har vi behandlet det meget seriøst, men har hidtil takket pænt nej til det".

Kulturanalyse

Hvad er det præcist, der bliver slået i stykker ved en fusion?

"Det er svært at sige præcist netop når man taler om ånd og kultur, men man burde lave en kulturanalyse før man begyndte at smide tal ind i et excel-ark. Det er meget, meget svært at fusionere to virksomheder - succesfuldt, vel og mærke. Selvfølgelig kan man lægge to virksomheder sammen, og man kan regne prisen hjem på den lange bane, men holder det også i praksis? Når det er sagt, så kan fusioner være nødvendige for at opnå kritisk masse i forhold til fremtiden. Et eksempel herpå er de fire banker der gik sammen i 1967, som dannede den her bank. De var fremsynede".

Det lyder som om, at du som udgangspunkt er meget skeptisk i forhold til opkøb og fusioner?

"Ja, jeg er meget skeptisk over for det. Jeg har selv været ansat i 3 virksomheder, og de har haft vidt forskellige virksomhedskulturer. Jeg kender en del andre pengeinstitutter på overfladen, og på mig virker det som om, at vi er meget forskellige fra institut til institut. Der er en særlig historie i en enhver virksomhed. I vores tilfælde mere end en 100 års historie, det kan du ikke bare fjerne med et pennestrøg. Det tager mindst en generation, før en fusion er fuld tilendebragt".

Dobbeltmoralsk

Du afviser alligevel ikke helt opkøb. Nogle vil måske mene, at det er dobbeltmoralsk, at I køber op, når I selv beskytter Jer bag forskellige former for aktieværn?

"Her vil jeg godt understrege, at det er helt frivilligt, når nogen henvender sig til os. Vi har ikke selv henvendt os til én eneste".

Så I vil vente på, at en anden bank henvender sig. I vil ikke selv være den udførende part?

"Nej, Jyske Bank vil ikke selv komme aggressivt og lægge et bud i markedet på et andet pengeinstitut. En af mine forgængere her i jobbet, Poul Norup sagde det meget rammende, at det ikke er den bedste indgang til et ægteskab, at starte med en voldtægt".

Tøsedrenge

Nu vi er ved det med Jeres aktieværn, er det så ikke lidt tøsedrenge-agtigt, at I gemmer Jer bag det? Hvorfor ikke kæmpe i det åbne og lade værdierne afspejle sig i aktiekursen, så I simpelthen bare er for dyre at købe op?

"Tøsedrenge? Er Mærsk, Novo Nordisk og Carlsberg så også nogle tøsedrenge?

Jeg ved ikke, om I er tøsedrenge, men hvad er de gode argumenter for de aktieværn? Det kan jo blive en sovepude, hvor I aldrig for alvor mærker aktiemarkedets pres for maksimal værdiskabelse?

"Årsagen til vores værn, er jo beskyttelsen af det, der er skabt gennem mange generationer. Vi vil ikke bare se passivt på, at nogen køber banken ud fra en kortsigtet betragtning. Slicer det op, og så sælger det videre i småbidder eller blot ødelægger banken i sin helhed. Under finanskrisen faldt vores aktiekurs 80 pct., det havde jo været et rent røverkøb af købe vores aktie til måske kurs 120, vi var jo helt nede i 88. Der kunne godt være nogle der havde lokket med en præmie på en 40-50 pct., og så havde banken fået nye ejere. Men det er netop i sådan en situation, at man skal have et værn, for ikke at værdier og en kultur, der er bygget op over lang tid, skal blive spredt for alle vinde eller decideret ødelagt. Hertil kommer, at man jo mangler entydigt at dokumentere, at der er stordriftsfordele ved dette at være en større bank. Det er p.t. en mindre bank i det vestjyske, der har Danmarks bedste forrentning af egenkapitalen".

Pagt

I det hele taget er det vel lidt underligt, at du som ordførende direktør forvarer Jeres aktieværn og ejerskab, det er normalt et anliggende for bestyrelsen?

"Det stammer helt tilbage fra min ansættelse. De spurgte mig om jeg ville have jobbet og min og deres betingelse var, at jeg så skulle love at kæmpe hele mit arbejdsliv i banken for Jyske Banks selvstændighed. Der er indgået en pagt, som begge parter står ved. Den varer indtil bestyrelsen ikke mener, at den skal vare længere. Jeg bryder ikke pagten".

Du kan også finde et andet job?

"Nej, det vil jeg ikke kunne. Dertil har jeg for mange følelser for banken".

Ikke på kompromis

Hvorfor sagde du egentlig det med at du ville kæmpe for bankens selvstændighed?

"Det sagde jeg fordi, når jeg lægger mit arbejdsliv i noget, så skal det ikke være en handelsvare, hvor skiltet på ejeren kan skifte fra dag til dag".

"Lad os nu sige, at banken kunne sælges for 30 mia. kr. Det lyder jo besnærende. Men køberne skal jo have forrentet de penge bagefter. Så det kan kun gå ud over kunderne og medarbejderne, og det vil jeg ikke være med til. Jeg er ansat til at forsøge at finde en holdbar balance mellem kunder, medarbejdere og aktionærer. Den balance er en grundlæggende Jyske Bank-holdning til virksomhedsdrift, og den går jeg ikke på kompromis med" siger Anders Dam til FinansWatch.

Læs her de artikler, der blev lavet på baggrund af stort interview hos Anders Dam i Silkeborg:

Dam: Lad os nu diskuterer de bankpakker

Anders Dam: Grænser for hvad din bank skal rådgive om

Dam: Vi mistede aldrig troen på os selv

Jyske vil heller ikke fusionere med Sydbank

Jyske bankbosser tror på små virksomheder

Anders Dam: Her er et bud på en Bankpakke III

Læs her strategi-interviews med andre topchefer fra den finansielle sektor:

Tema: Her er topchefernes strategi

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs