FinansWatch

Analytikere: Flere rentesænkninger i den amerikanske horisont

Federal Reserve er ikke færdig med at sænke sin rente, vurderes det fra analytikere og økonomer.

USA's centralbank sænkede onsdag helt som ventet sin toneangivende rente med 25 basispunkter til intervallet mellem 1,75 og 2,00 pct. det var årets anden sænkning efter en periode på tre år med ni forhøjelser fra december 2015 til december 2018.

Federal Reserve er dog ikke færdig med at sænke sin rente, vurderes det fra analytikere og økonomer.

"Vi tilhører stadig den lejr, der mener, at den amerikanske centralbank kommer på banen med flere rentenedsættelser. De globale nøgletal ser stadig ikke alt for stærke ud, og vil nok fortsat være udfordret de kommende måneder," lyder det i en kommentar fra Mikael Olai Milhøj, senioranalytiker hos Danske Bank.

Han peger på, at det trods de kommende handelsforhandlinger mellem USA og Kina i starten af oktober er for tidligt at regne med en aftale, og selv om inflationen har været højere i USA end ventet de seneste måneder, så er inflationsforventingerne stadig lave.

"Ved at lempe pengepolitikken kan den amerikanske centralbank understøtte fremgangen i amerikansk økonomi, uden omkostningen i form af for høj inflation synes at være særlig stor."

Federal Reserves dot-plot-diagram med de individuelle bankchefers renteforventninger for fremtiden indikerer, målt på medianen, at bankens rente vil være uændret resten af 2019 og 2020 med. Et stort mindretal på syv mod ti ser dog en rentesænkning mere i 2019.

Det skal sammenholdes med, at markedet indregner to til tre nedsættelser mere frem til udgangen af 2020.

"Vi er hverken på linje med markedsforventningen eller centralbanken. Vi forventer, at Fed sænker renten yderligere en gang inden årets udgang og holder så stand derfra. Usikkerhedsmomenterne vil fortsat præge markederne mod årets afslutning, som vil holde banken på lempelsesbanen. En lettelse af handelskrigens tåger ser vi som minimum først i det tidligere forår 2020," vurderer Jeppe juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

Den klare splittelse i chefgruppen i Federal Reserve, hvor to stemte for en uændret rente onsdag, og en stemte for en sænkning, der var dobbelt så stor som den aktuelle, forklares af Danske Banks senioranalytiker med, at USA's økonomi kører i to forskellige hastigheder.

"Det skyldes nok, at amerikansk økonomi i øjeblikket vokser i to forskellige tempi. Forbrugsdelen af økonomien, som er klart den vigtigste vækstmotor, klarer sig ganske hæderligt med solid forbrugsvækst og stadig forholdsvis høj forbrugertillid. Industridelen af økonomien derimod er under pres fra den globale industrirecession, vi oplever i øjeblikket," lyder vurderingen fra Mikael Olai Milhøj.

"Den amerikanske centralbanks hovedpine er, at nedturen i industrien, der også er kommet til USA, måske smitter af på resten af økonomien med tiden."

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere