FinansWatch

Centralbanken i USA sænker renten 0,25 procentpoint

Den amerikanske centralbank sænker renten på grund af usikkerhed om den internationale økonomi.

Foto: Carlos Barria / Reuters / Ritzau Scanpix

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, har onsdag aften helt som ventet sænket sin toneangivende rente. Fed funds rate er blevet sat ned med 0,25 pct.point til intervallet mellem 1,75 og 2,00 pct.

Det fremgår af bankens rentemelding.

Nedsættelsen af renten var ventet på forhånd, da handelen med fed funds futures indikerede en sandsynlighed på 100 pct. for en lavere rente, og endda med en sandsynlighed på 15,2 pct. for en sænkning på 0,50 pct.point.

96 ud af 100 adspurgte økonomer havde ifølge Bloomberg News også regnet med en rentesænkning på de 25 basispoint, mens blot fire havde spået en uændret rente.

Federal Reserves styrekomite, Federal Open Market Committe (FOMC), var dog onsdag splittet i spørgsmålet omkring rentesænkningen. James Bullard, som er chef for bankens afdeling i St. Louis, ønskede en sænkning på 50 basispoint, mens Eric Rosengren og Esther George, cheferne for Boston og Kansas City, ligesom i juli var for en uændret rente. Syv medlemmer stemte således for en sænkning på 25 basispoint.

Bankens såkaldte dot-plot-diagram, der offentliggøres en gang i kvartalet, og som viser de enkelte bankchefers individuelle renteforventninger fremadrettet, viser onsdag, at syv af cheferne ser yderligere en rentesænkning i 2019, mens ti chefer regner med, at renten resten af året vil blive i intervallet 1,75 til 2,00 pct.

Det er anden gang i 2019, at Federal Reserve sænker sin toneangivende rente. Første gang var i forbindelse med rentemødet i juli, og det var samtidig den første rentesænkning fra banken siden 2008. I mellemtiden nåede banken at gennemføre en stramningscyklus på ni renteforhøjelser af hver 0,25 pct.point i perioden fra december 2015 frem til og med december 2018.

Federal Reserve har nu sænket sin rente to gange og hævet den syv gange, mens Donald Trump har været præsident i USA. Han har igen og igen gennem mere end et års tid kritiseret centralbanken og dens formand, Jerome Powell, for at hæve renten for meget og for nu ikke at sænke den tilstrækkeligt og hurtigt nok. Så sent som i forrige uge forlangte præsidenten på Twitter, at renten blev sænket til nul eller "lavere" - altså minusrenter.

Jerome Powell tiltrådte posten som formand i februar 2018. Han blev udpeget af Donald Trump til at overtage embedet efter Janet Yellen, som blev indsat af præsident Barack Obama.

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere