FinansWatch

Bankerne i USA kaster sig over Feds likviditetsboost

For anden dag i træk tilbød Fed i New York op til 75 mia. dollar i likviditet, men bankerne bød på hele 80,1 mia. dollar.

For anden dag i træk har Federal Reserves afdeling i New York onsdag gennemført en repo-operation, hvor landets kommercielle banker frådende har kastet sig over muligheden for ekstra kortsigtet likviditet.

Det skriver The Wall Street Journal.

For anden dag i træk tilbød Fed i New York op til 75 mia. dollar i likviditet, men bankerne bød på hele 80,1 mia. dollar - og altså 5 mia. dollar mere end loftet.

Tirsdag stillede centralbankafdelingen også 75 mia. dollar til rådighed, hvoraf de kommercielle banker gjorde brug af 53 mia. dollar. Tirsdag var første gang i ti år - siden finanskrisen - at det har været nødvendigt for Federal Reserve at gennemføre en repo-aktion.

Reporenten var dog gennem natten og frem til onsdag morgen stadig på et højt niveau - på 2,8 pct. Efter onsdagens aktion faldt den dog først til 2,6 pct. og senere til 2,25 pct., der er det øverste bånd i centralbankens toneangivende rente, fed funds rate.

Uroen omkring repoen øger spekulationerne om, at Federal Reserve, der senere onsdag ventes at sænke sin toneangivende rente, vil nedsætte den yderligere i år og måske endda genoptage sin obligationskøb i markedet for ad den vej at øge likviditeten i det finansielle system.

Reporenten, prisen for at låne kontanter i centralbanken gennem kortsigtede salg og genkøb af statsobligationer, og som kommercielle banker anvender til kortsigtet finansiering, strøg tirsdag morgen op tæt på 10 pct. - og altså til et niveau fire gange over den amerikanske centralbanks toneangivende rentes øverste bånd på 2,25 pct.

Presset på reporenten tirsdag skyldtes dog ifølge Financial Times ikke systemisk pres, som det var tilfældet tilbage i finanskrisen, men var derimod forårsaget af en teknisk udvikling, hvor store selskaber i USA skal bruge kontanter til at betale skat, samtidig med at der er et stort udbud af statsobligationer - efter at Federal Reserve gennem en længere periode og indtil for nyligt reducerede sin balance ved at sælge obligationer i markedet.

Relativt høje korte renter og lavere lange renter i USA har betydet, at især udenlandske investorer ikke anvender kortsigtede lån til at investere i amerikanske statsobligationer med længere løbetid.

"En serie skarpere end indregnet rentesænkninger fra Fed vil bringe forenden af rentekurven ned og byde udenlandske banker tilbage ind," siger Guy LeBas, chefstrateg for renteinvesteringer hos Janney Capital Management, til The Wall Street Journal.

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere