FinansWatch

Morgan Stanley lånte 553 mia. fra staten

Storbanken lånte i al hemmelighed 107 mia. dollar fra den amerikanske centralbank, da finanskrisen eksploderede i 2008.

I løbet af september i 2008 trak investorer 660 mia. kr. ud af Morgan Stanley. Det tvang banken til at bede centralbanken om et astronomisk lånebeløb – større end nogen anden bank i USA. Det skriver Bloomberg, der har fået omfattende aktindsigt i materiale fra undersøgelserne af bankernes rolle i finanskrisen.

Morgan Stanley briefede i begyndelsen af september 2008 centralbanken om, hvad banken i værste fald måtte se sig nødt til at låne. Beløbet lå på det tidspunkt lige over 50 mia. kr. Ved månedens udgang var situationen ti gange værre, og banken hjemtog mere end 550 mia. kr. i kapital fra centralbanken.

Fortalte intet til aktionærer

Det er ikke tidligere offentliggjort over for bankens aktionærer, at den havde så store lån fra centralbanken. Da lånet toppede, var det større end konkurrenten Citigroup, der ellers har en dobbelt så stor balance som Morgan Stanley.

Ifølge Bloomberg beskrev Morgan Stanley sin likviditet som stærk den 29. september 2008, uden altså at fortælle investorerne, at bankens overlevelse udelukkende afhang af lån fra centralbanken.

Mere fra FinansWatch

"Køb nu, betal senere"-virksomhed tilbyder rentefri kreditter på 30.000 kr. uden detaljerede kredittjek

DE GRATIS KREDITTER: For at få en kredit uden renter på 30.000 kr. hos Anyday skal man ikke vise lønsedler eller give adgang til bankkonto. Et kredittjek mod debitorregistre og en reservation på en tiendedel af beløbet er nok. Anyday mener, at virksomhedens måde at kreditvurdere kunder på er sikker, og at det ikke lokker kunder i uføre. Dog tager virksomheden open banking-teknologi i brug i det nye år for at blive bedre.

Afdragsfri lån i hopla - men de går til de gale

Man skal kun tage et afdragsfrit lån, hvis man ikke har brug for det, har opfordringen fra nationalbankdirektør Lars Rohde været. Men centralbankens egne tal og en kontrafaktisk beregning peger på, at det ikke er tilfældet.

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs