FinansWatch

Regnskab: Første stigning i udlån hos Grønlandsbanken i fire år

Den sidste del af året gav grund til optimisme hos Grønlandsbanken, der kæmper mod lave renter og en svækket makroøkonomisk situation.

Foto: Leiff Josefsen

For første gang i fire år kunne Grønlandsbanken glæde sig over en svag stigning i udlånet, da det i 2015 voksede til 2.822,5 mio. kr. fra 2.814,5 mio. kr. i 2014. Alligevel er det stadig svært at drive bank i Grønland, lyder vurderingen.

"Ud over at den negative rente presser renteindtægterne, betyder det også, at der er en meget kraftig afvikling på bankens udlån. Det viser også, at bankens kunder er økonomisk stærke, men det giver naturligvis udfordringer, når udlånsmængderne i en periode - i bedste fald - ligger fladt. Fremgangen i Grønlands økonomi viste sig samtidig primært i sidste del af året, og banken har dermed heller ikke fået væsentlig effekt på udlånsmængderne endnu. Samlet ender året med en lille stigning i udlånene, hvilket er glædeligt og første gang i fire år," fremgår det af årsregnskabet.

Toplinjen var under pres sidste år, hvor de samlede netto rente- og gebyrindtægter faldt til 284,2 mio. kr. fra 293,5 mio. kr., og kursreguleringerne var negative med 10,8 mio.kr., hvor de i 2014 bidrog positivt med 7,7 mio. kr. Grønlandsbanken forventer også pres på kursreguleringerne i 2016.

"Det lave renteniveau og usikkerhed om finansielle aktivers værdiansættelse har givet udsving og både kurstab og kursgevinster. Det negative renteniveau medfører automatiske kurstab på obligationer, så dette forhold påvirkede også banken i 2015 og vil også gøre det i 2016," skriver banken i sit regnskab.

Nedskrivningerne på udlån faldt til 19,4 mio. kr. fra 24,8 mio. kr., og samlet set lød resultatet før og efter skat på 106,6 mio. kr. og 72,7 mio. kr. Det kan sammenlignes med 131,4 mio. kr. og 89,7 mio. kr. året før.

Indlånet er steget til 4.741,5 mio. kr. ved udgangen af 2015 fra 3.739,8 mio. kr. året før.

I 2016 regner Grønlandsbanken med en bedring i økonomien, som skal resultere i et resultat før kursreguleringer og nedskrivninger på 125-145 mio. kr.

"Den økonomiske udvikling i Grønland ventes yderligere forbedret i 2016, hvilket vi forventer vil give sig udslag i forøget forretning i banken. Vi forventer dog fortsat usikkerhed om kapitalmarkederne og under hensyntagen til effekten af den negative indskudsbevisrente i Nationalbanken, er vi forsigtige i prognosen for året," lyder begrundelsen.

Forsiden lige nu

Nyt samarbejde skal styrke Mobilepay

Betalingsløsningen Mobilepay har indgået et nyt partnerskab med fintechvirksomhed, skriver Børsen. Det skal sætte yderligere fart på betalingstjenestens vækst.

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere