FinansWatch

Flekslån er en by i Rusland - på Grønland

I Grønland har man valgt at holde fast i traditionelle fastforrentede realkreditlån, dog kombineret med attraktive offentlige lån. Det har været med til at give meget lave nedskrivninger for Grønlands største bank.

Grønlandsbanken kunne i første halvår notere sig en fremgang i udlån og garantier på en kvart milliard kr., så banken ved udgangen af juni havde udlån for lige knap 3 milliarder kr. og garantier for lige godt 1 milliard kr.

En af årsagerne til væksten er, at der bliver stadigt flere boligejere på verdens største ø.

Regnskab: Stigende udlån og indtægter i Grønlandsbanken

”Vi oplever at der bliver flere boligejere i Grønland, og selv om der ikke er nogle håndfaste statistikker, så mener vi også at vores markedsandel har været stigende,” siger Martin Kviesgaard, direktør for Grønlands suverænt største bank, Grønlandsbanken.

Lave tab på udlån

Selv om Grønlands økonomi de seneste to år er skrumpet, så har Grønlandsbanken hele vejen gennem finanskrisen haft meget lave nedskrivninger på udlånet. I første halvdel af i år blev der blot nedskrevet 8,5 mio. kr. på et udlån på 2,99 milliarder kr.

”Vi har haft to års negativ udvikling i bruttonationalproduktet i Grønland, hvilket også har påvirket vores udlån. Men det ser ud til at være stoppet nu, og det medvirker også til, at vi i 2014 har haft en pæn fremgang i udlånet,” siger Martin Kviesgaard, til FinansWatch.

Priser som en større dansk provinsby

Boligpriserne især i Nuuk kan sammenlignes med prisniveauet for en større dansk provinsby. En ejerbolig på 130 kvadratmeter koster typisk 2 til 3 mio. kr., og i øjeblikket har Grønlands Ejendomskontor en 337 kvadratmeter stor bolig i Nuuk med fjordudsigt til salg for 7,5 mio. kr.

Men finansieringen af boligkøb adskiller sig markant fra, hvad der er typisk i den sydlige del af rigsfællesskabet. Ganske vist har danske realkreditinstitutter siden 1985 kunne tilbyde lån i Grønland, men det er kun muligt at få fastforrentede annuitetslån med afdrag.

Det er ifølge Grønlandsbankens direktør med til at give en større robusthed blandt boligejerne.

Gammeldags realkreditlån og attraktive offentlige lån

Fastforrentede lån med afdrag giver som udgangspunkt højere boligydelser. Omvendt er der dog også visse finansieringsfordele ved at bygge en bolig i Grønland, hvilket blandt andet hænger sammen med høje byggepriser, da alle materialer skal fragtes til øen, og at der i mange år har været boligmangel.

Blandt andet derfor kan man få et 20-årigt rente- og afdragsfrit lån fra hjemmestyret og den lokale kommune på op til 587.500 kr., og for andelsboliger kan man få et offentligt rentefrit lån på op til 1.050.500 kr. med afdragsfrihed og ubegrænset løbetid. Med andre ord er der tale om et lån, som aldrig skal tilbagebetales. Samtidig er der ingen ejendomsskat.

Til gengæld er der skærpede krav til udbetalingen ved ejerskifte på boliger, der har offentlige lån.

Fra lejebolig til ejerbolig

Traditionelt har en stor del af Grønlands godt 23.000 boliger været offentligt ejede, men der bliver stadigt flere privatboliger, og der er regler som sikrer, at man som lejer kan få mulighed for at købe sin bolig.

Det kan også ses på Grønlandsbankens regnskab. For eksempel er bankens tabsgarantier for realkreditudlån fra juni sidste år til juni i år steget med 11 pct. til 549,7 mio. kr.

Det er langt mere end i syddanske banker, hvilket skyldes at Grønlandsbanken stadig stiller garanti over for Nykredit for realkreditudlån. De øvrige danske banker er overgået til en ny model, hvor eventuelle tab på realkreditlån modregnes i fremtidige beholdningsprovisioner fra Nykredit/Totalkredit, og derfor ikke optræder som garantier i regnskabet.

Grønlandsbanken gør dog potentielle boligejere opmærksom på, at selv om man både kan få realkreditbelåning på op til 80 pct. af handelsværdien og banklån, så vil Grønlandsbanken kun finansiere privatboliger med traditionelle realkreditlån i de fire største grønlandske byer: Nuuk, Sisimiut, Ilulissat og Qaqortoq.

Et attraktivt bankmarked

Selv om der ikke er klare tal for størrelsen af det grønlandske bankmarked, så er Grønlandsbanken klart dominerende når det gælder lån til private og små og mellemstore virksomheder, mens Færøernes Banknordik er den primære udfordrer.

BEC lancerer ny type videomøder til bankerne

Og Grønland er et attraktivt bankmarked, hvis man ser på Grønlandsbankens halvårsregnskab. Banken forrentede sin egenkapital med ca. 19 pct. på årlig basis, samtidig med at solvensen er næsten dobbelt så høj som bankens individuelle solvenskrav.

”Vi har en høj solvens, og det holder vi fast i. Vi har sagt, at vi kapitalmæssigt ønsker at ligne et SIFI-institut, på grund af vores store betydning for den grønlandske økonomi,” siger Martin Kviesgaard, der dog også tilføjer, at overskuddet på 78,4 mio. kr. før skat i første halvår skal ses i lyset af store kursreguleringer på i alt 16,8 mio. kr., som i høj grad skyldes salget af bankens aktier i Nets og en kursgevinst på aktier i Sparinvest.

Nets-salg giver øget overskud i Grønlandsbanken

Behov for samfundsøkonomisk vækst

Selv om Grønlandsbanken er en mellemstor bank, så betyder rollen som Grønlands førende, at bankens direktør forholder sig til den samfundsøkonomiske udvikling, lige som cheferne for Danmarks største banker gør det.

”Vi ser gerne, at den økonomiske udvikling bliver stabil, da et faldende bruttonationalprodukt naturligvis er et problem. Som i Danmark er det også vigtigt at der er styr på de offentlige kasser, og så kan vi godt bruge en mere bæredygtig erhvervsudvikling,” siger Martin Kviesgaard, der har tænkt sig at forsvare bankens position i Grønland.

”Vi har en stor markedsandel i Grønland, men vi mener også vi er konkurrencedygtige. Sidste år havde vi for eksempel de billigste billån og den højeste rente på opsparingskonti uden opsigelse på markedet, og jeg mener også at vores stigende udlån viser, at vi er konkurrencedygtige,” siger han.

Grønlandsbanken har ca. 2.500 aktionærer. 65 pct. af aktierne ligger dog hos Grønlands selvstyre, Nuna Fonden, færøernes TF Holding og kapitalforvalterne Nielsen Global Value og amerikanske Wellington. Både Nielsen Global Value og Wellington er kendt for at fokusere på veldrevne selskaber, som de vurderer til at være for billige i forhold til selskabernes værdiskabelse.

 

Mere fra FinansWatch

Sorte selskaber bag pensionsbranchens grønne milliarder

Flere pensionsselskaber har talt olieselskaber som BP, Shell og Halliburton med i de 248 mia. kr., branchen har meldt ind som "grønne investeringer" til regeringens klimapartnerskab for finanssektoren. "Vanvittigt," lyder det fra kritiker.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs