FinansWatch

Grønlandsbanken får nye NEP-krav fra Finanstilsynet

Det grønlandske SIFI-institut har fået fastsat NEP-krav, som indfases frem mod 2027.

Grønlandsbanken har hovedsæde i Grønlands hovedstad, Nuuk. | Foto: PR/Grønlandsbanken

Finanstilsynet har regnet sig frem til et nyt krav til de såkaldte nedskrivningsegnede passiver (NEP) i Grønlandsbanken.

Tilsynet har fastsat kravet til 30,4 pct. af Grønlandsbankens risikovægtede aktiver ved udgangen af 2020, fremgår det af en meddelelse fra banken mandag eftermiddag.

Det nye krav skal indfases i perioden 2022-2027, og Grønlandsbanken regner med at dække sig ind med primært tier 3-kapital - kortsigtet efterstillet gæld - oplyser banken.

På baggrund af de nye krav vil Grønlandsbanken i den kommende periode revurdere sine kapitalmål og fordelingen af gældsudstedelserne.

Banken vil senest i forbindelse med årsregnskabet for 2021 oplyse markedet om den nye målsætning.

SIFI-stempel i 2017

Sammen med de nye krav har Grønlandsbanken også indgået aftale med Erhvervsministeriet om dækning af fremtidige udstedelsesomkostninger for den del af bankens gældsudstedelser, der overstiger det fastlagte gennemsnitsniveau for mindre pengeinstitutter i Foreningen af Lokale Pengeinstitutter.

Grønlandsbanken er underlagt NEP-kravene fra Finanstilsynet, fordi banken i 2017 blev udpeget som et systemisk vigtigt finansielt institut - SIFI - i Grønland.

SIFI-bankerne er en samling banker, der på grund af deres størrelse har betydning for samfundsøkonomien. Derfor er de underlagt særlige kapitalkrav.

I Danmark omfatter SIFI-institutterne Danske Bank, Nykredit Realkredit, Nordea Kredit, Jyske Bank, Sydbank, DLR Kredit og Spar Nord.

I Grønland er Grønlandsbanken eneste SIFI-institut.

Grønlandsbanken finder kundechef i Danske Bank

Stabilitet er opskriften for Grønlandsbanken – lufthavnsprojekter skal skubbe til toplinjen 

Mere fra FinansWatch

Formuepleje justerer igen på udtrædelsesgebyr

Et par uger efter, at kapitalforvalteren opjusterede det såkaldte indløsningsfradrag i 12 investeringsprodukter som konsekvens af udfordringerne med mange tabsgivende investeringer, bliver det igen billigere for investorerne at udtræde.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs