FinansWatch

Brian M. klar med ATP-lov

Den stærkt omdiskuterede lov om ATP's ret til at drive bank er nu klar, skriver Økonomi- og erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.

Foto: VALDEMAR JORGENSEN

Økonomi- og erhvervsministeriet er efter flere hurdler og megen strid - både i pressen, men også i en serie af høringsvar - klar med den lov, der skal give ATP lov til at drive bank.

"Jeg mener, at vi med de sidste justeringer har fundet en god afvejning mellem hensynene til konkurrence, finansiel stabilitet og tilliden til de finansielle institutioner," skriver Økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K).

Den statsopbyggede pensionsgigant overtog 49 pct. af FIH Erhvervsbank i januar.

Må ikke bruge logo

"Lovforslaget åbner op for, at ATP (og LD) gennem datterselskaber kan opnå bestemmende indflydelse i banker og realkreditselskaber. Dattervirksomhederne må dog ikke opnå en markedsandel for udlån, der overstiger 5 pct," skriver ministeriet og fortsætter:

"Det vil endvidere ikke være tilladt for ATP (og LD) at sælge administrative ydelser til datterselskaber, lige som ATP’s navn og logo ikke må anvendes for dattervirksomheder indenfor bank- og realkreditvirksomhed. Overholdelsen af begrænsningerne på dattervirksomhedernes udlån vil indgå i Finanstilsynets almindelige tilsynsvirksomhed med ATP."

Dermed håber ministeriet at modgå noget af den kritik, der har været rettet mod den mulighed at ATP's enorme pengetank vil gøre det nemmere og billigere for FIH at låne penge. Men den udstrakte hånd har Finansrådet tidligere betegnet som alt for lidt.

FIH skal holdes nede

Der er dog også ændringer, som kan imødegå en del af rådets kritik.

"Den offentlige høring af lov om ændring af ATP-loven mv. har givet anledning til nogle præciseringer af lovforslaget. Det bliver nu præciseret, at det generelle udlånsloft på 5 pct. svarer til et loft på 7,5 pct. for erhvervsudlån i datterselskaber ejet af ATP. Samtidigt vil der blive foretaget nogle præciseringer vedr. omgåelse og markedsvilkår, hvor fx lån i dattervirksomheder, som sælges til ATP, tæller med i udlånsloftet.

Loftet over erhvervsudlån er nyt, og skal sikre at FIH ikke - som Finansrådet tidligere har udtrykt frygt for - vil kunne sætte sig på store dele af landets erhvervsudlån.

Læs mere om ATP's kamp for at få lov at drive bank - og bankernes indædte modstand - her:

Afklaring om ATP er meget tæt på

Styrelse bør vurdere ATP-lov på ny

Indlånsplagede FIH skruer voldsomt op for rentetilbud

Lobby-krig om ATP spidser til

Dansk Erhverv betænkelige ved øget ATP-magt

Banker trækker EU ind i ATP-sag

Banker vil rive tæppet væk under FIH

Brian M: Statens risiko spillede rolle i ATP-sag

Finansrådet trækker Claus Hjort ind i ATP-slagsmålet

Horwitz: Gør det frivilligt at betale til ATP

ATP kan ende som kæmpe på erhvervsudlån

Heideby: FIH stadig en fornuftig investering

FIH Erhvervsbank får junk-status

Finansrådet advarer mod Mikkelsens ATP-forslag

Mere fra FinansWatch

"Blot fordi man er chef er det ikke sikkert at man får gode ideer"

Den amerikanske investeringsplatform Public.com, der er stiftet af danske Jannick Malling, er ved at opbygge en stor udviklingsafdeling i Danmark. Nu er selskabet rykket til nye lokaler centralt i København. Det skal gøre det nemmere at rekruttere medarbejdere og skabe de perfekte rammer for arbejdskulturen, så gode ideer kan boble op nedefra.

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs