FinansWatch

Budkrigen om Eik Bank spidser til

Otte pengeinstitutter har meldt sig som købere af Eik Bank Danmark, der inden jul skal sælges til højestbydende. Banken udmærker sig ved at have overskud af indlån.

Foto: KRABBE LARS

Der er rift om 90.000 danske internetbank-kunder i Eik Bank, der skal sælges inden jul.

Morgenavisen Jyllands-Posten erfarer, at otte købere har meldt sig med bud på den tidligere færøsk-ejede bank, der i efteråret så sig ude af stand til at skaffe 2,6 mia. kr. til at dække et kæmpehul i bankens pengekasse. Derfor endte den i det statslige afviklingsselskab, Finansiel Stabilitet, som nu forsøger at få den solgt.

Overskud af indlån

Eik Banks danske afdeling er karakteriseret ved udelukkende at være netbank. Desuden har den et for mange banker attraktivt overskud af indlån i forhold til udlån. Alligevel er det langt fra alle de banker, der har været nede og kigge i bankens datarum, som er med i budrunden, der ventes afsluttet inden jul. For Jyllands-Posten erfarer, at Arbejdernes Landsbank, Spar Nord og FIH Erhvervsbank har valgt ikke at byde på banken.

Til gengæld har både Nordea, Sydbank, Saxo Bank og Nykredit Bank efter alt at dømme valgt at byde på Eik Banks danske afdeling. Og fra de fire direktionssekretariater lyder det samstemmende »ingen kommentarer« til et eventuelt bud på Eik Bank.

Udenlandsk interesse

Hertil kommer, at der formentlig også er udenlandske købere med interesse for Eik Bank. For den kan være platform til at skrabe indlån sammen fra danske bankkunder, der sammenlagt har godt 500 mia. kr. stående i opsparing i bankerne, og et sugerør ind til denne masse af stabil bankfinansiering kan være attraktiv for flere udenlandske banker, lyder det fra en kilde, som har fulgt processen.

På negativsiden står derimod, at Eik Bank ikke har ret mange andre forretninger med kunderne end udlån og indlån, ligesom netbank-platformen heller ikke er banebrydende. Derfor er indtjeningsmulighederne i banken begrænsede, fordi det først og fremmest er gode renter, som er Eik Banks væsentligste salgsargument over for kunderne.

I skaren af interesserede bejlere kan der også være andre danske banker, som er sultne efter flere kunder, eller måske pensionskasser som kigger efter nye forretningsområder.

Julesalg i vente

I det statslige bank-afviklingsselskab, Finansiel Stabilitet, forventer direktør Henrik Bjerre-Nielsen, at en køber er fundet inden længe.

»Vi håber på at få solgt de banker, som er udbudt til salg, inden jul. De har været til salg siden november, hvor vi også har haft et åbent datarum,« siger Henrik Bjerre-Nielsen, der regner med at få flere bud på Eik-bankerne, herunder netbanken med omkring 90.000 kunder. Han har ingen kommentarer til Jyllands-Postens informationer om de otte bud til Eik Banks danske afdeling.

Også Eik Bank Færøerne er til salg. Her er der tale om en bank af en helt anden kaliber end den danske netbank. For på Færøerne har Eik Bank en markedsandel på omkring 50 pct. Også her ventes en køber fundet inden jul.

Mere fra FinansWatch

1,5 millioner danskere investerer i Qatar: "Det er dilemmafyldt"

Fem danske pensionsselskaber har på vegne af 1,5 mio. kunder investeret små 900 mio kr. i Qatar, viser en opgørelse, som mediet Danwatch har foretaget. Chef for ansvarlige investeringer hos Danica Pension erkender, at ”det er dilemmafyldt at investere i statsobligationer” fra visse lande.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs