FinansWatch

Rådgivningsfirma: Storindkøb af biler og juveler burde have tændt alarmklokker

En gennemgang af, hvordan milliarderne som blev hvidvasket via fire konti hos Danske Bank, foretaget af Berlingske Business, viser, at der blev brugt store beløber på oste, Ecco-sko, dyre biler og juveler.

/ritzau//Rune Aarestrup Pedersen
Foto: /ritzau//Rune Aarestrup Pedersen

Berlingske Business har gennemgået det store materiale, som avisen er kommet i besiddelse af, der viser, at milliarder af kroner fra Aserbajdsjan blev hvidvasket igennem fire konti i Danske Banks estiske filial. Penge som muligvis er brugt til bestikkelse.

Gennemgangen viser, at der blev brugt store summer på bl.a. oste, Ecco-sko, biler og juveler.

For eksempel blev der 2014 af to omgange samlet overført 680.000 kr. fra kunder fra Aserbajdsjan via en konto, som tilhører selskabet Hilux Services LP, til den danske fødevaregigant Uhrenholt.

Det er et af de fire selskaber, som står bag de estiske konto. Selskabet er registreret i Storbritannien og styret af stråmænd, hvis ejere er skjult i skattely, skriver Berlingske Business.

Avisens gennemgang af 16.000 banktransaktioner fra Danske Bank, viser ydermere, at der brugt millioner på luksusbiler som Mercedes- firhjulstrækkere af modellerne G63 og G65 samt smykker.

Ekspert i hvidvaskreglerne og direktør i Revisorjura.dk Jakob Dedenroth Bernhoft mener, at Danske Banks alarmklokker skulle have ringet, da de store overførsler fandt sted.

"Når du køber letomsættelige varer som biler og diamanter, er det gangbare varer, du kan sælge igen. Det er en klassisk måde at vaske sorte penge hvide," siger han til Berlingske Business og tilføjer:

"Det er usædvanlige transaktioner, hvor alle alarmklokker burde ringe. Det er endnu et eksempel på, at Danske Bank ikke har haft nogen føling med, hvad deres kunder fra Aserbajdsjan lavede. Det skal de have, for det står i hvidvaskreglerne," siger Jakob Dedenroth Bernhoft.

I samarbejde med en lang række internationale aviser har Berlingske Business afdækket den store sag om hvidvask via Danske Bank.

Medie: Diktatur-milliarder strømmede gennem Danske Bank

Danske Bank vil ikke oplyse indtjening på hvidvask

Forsiden lige nu

Bankboss efter Anders Dam-stikpiller: "Jeg kan stikke de fleste"

Står det til topchef Gert Jonassen, har Arbejdernes Landsbank nogle af de skarpeste priser på boliglån. Det siger han til FinansWatch efter flere spidse bemærkninger, som Jyske Bank-direktør Anders Dam rettede mod en række konkurrenter tirsdag. Jonassen erkender dog, at gennemsigtigheden i priserne kunne være større.

Låst dansk marked får datacentral til at kigge mod nordiske naboer

Datacentral vælger at kigge mod Norge og Sverige på grund af et "fastlåst" marked i Danmark. Ifølge selskabets direktør er det muligt at hente nye kunder i de andre nordiske lande uden at betale de nye kunder for at skifte. Han er samtidig klar til et opgør med dummebøder hos datacentralerne herhjemme.

USA giver Letlands pressede regering en hjælpende hånd

Selv om det amerikanske finansministerium i sidste uge offentliggjorde en sønderlemmende kritik af en af Letlands største banker for at have "institutionaliseret hvidvask", så giver det amerikanske udenrigsministerium nu NATO-partneren en hjælpende hånd.

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere