FinansWatch

Finanstilsynet kritiserer Danske Bank for nedskrivninger på privatkunder

Finanstilsynet har været på inspektionsbesøg i Danske Bank for at se nærmere på bankens nedskrivninger på danske privatkunder. Og selv om det samlede nedskrivningsniveau var tilstrækkeligt, får banken kritik for manglende datakvalitet og et mangelfuldt beslutningsgrundlag for at bedømme nedskrivningsbehovet.

Danske Bank skal have bedre styr på nedskrivningerne på danske privatkunder, lyder det fra Finanstilsynet. | Foto: Polfoto

I slutningen af sidste år var Finanstilsynet på inspektionsbesøg i Danske Bank, for at se nærmere på bankens nedskrivningspraksis i forhold til danske privatkunder. Besøget skyldes, at en inspektion i 2014 viste, at banken ikke var god nok til at konstatere såkaldt "objektiv indikation for værdiforringelse", eller OIV.

Tilsynets inspektører så nærmere på 440 repræsentativt udvalgte lån.

"Bankens nedskrivningsniveau var samlet set tilstrækkeligt. Banken undervurderede dog isoleret set nedskrivningsbehovet for kunder med OIV," skriver Finanstilsynet i sin inspektionsredegørelse.

Det kan lyde lidt selvmodsigende, at Danske Bank undervuderer nedskrivningsbehovet på nødlidende kunder, og alligevel har nedskrevet nok. men det skyldes, at banken for udlån på under 10 mio. kr. også foretager såkaldt gruppevise nedskrivninger på udlån, hvor der ikke er konstateret objektiv indikation for værdiforringelse.

Dermed kommer banken samlet set op på at have nedskrevet tilstrækkeligt.

Men banken får endnu engang kritik af Finanstilsynet.

"Finanstilsynet fandt ved inspektionen, at bankens datakvalitet ikke var tilfredsstillende, og at beslutningsgrundlaget i sagerne i mange tilfælde var mangelfuldt. Banken har bl.a. som følge af Finanstilsynets konklusioner fra tidligere inspektioner iværksat tiltag for at forbedre beslutningsgrundlaget, og der var derfor ikke grundlag for yderligere tilsynsreaktioner," skriver tilsynet, der fortsætter:

"Banken skal dog fortsat have fokus på at forbedre datakvaliteten og beslutningsgrundlaget."

Danske Bank har ingen kommentarer til inspektionsredegørelsen.

 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs