FinansWatch

Borgen om hvidvask: Vi omtaler kun ting af større karakter

Selvom Danske Bank allerede i 2014 opdagede hvidvask-problemer i Estland, informerede banken ikke sine aktionærer om sagen, der ifølge Berlingske Business omfatter hvidvask for 7 mia. kr. ”Vi omtaler kun ting af større karakter,” siger Danske Banks adm. direktør Thomas F. Borgen til FinansWatch.

Thomas F. Borgen, adm. direktør for Danske Bank. | Foto: /ritzau/STINE BIDSTRUP

Danske Bank fandt det ikke nødvendigt at informere sine aktionærer, da banken tilbage i 2014 opdagede, at der var problemer med hvidvask i Estland. Sagen var ikke af en karakter, der krævede, at bankens investorer blev informeret, fastslår Danske Banks adm. direktør Thomas F. Borgen over for FinansWatch.

Som Berlingske Business skrev tirsdag er der tale om, at Danske Banks kunder i Estland havde medvirket til hvidvask for op imod 7 mia. kr. i perioden 2011 til 2014.

Hvornår opdagede I, at der var noget galt i Baltikum?

"Vi opdagede, at vi ikke var tilfredse med den måde, vi arbejdede på med hensyn til kend-din-kunde-princippet og hvidvaskning i 2014," siger Thomas F. Borgen.

En gennemgang foretaget af FinansWatch viser imidlertid, at allerede i 2010 var der sket ting, som burde tiltrække sig opmærksomhed. Ved udgangen af 2010 var det baltiske indlån på tre år vokset med 128 pct., fra knap 9 mia. kr. til 20,5 mia. kr., mens udlånet kun var vokset med ca. 16 pct. til 23,8 mia. kr. Og så var bankens markedsandel på indlån i Estland steget markant til 16 pct. fra 10,8 pct.

Danske Bank ignorerede røde advarselslamper i Estland 

Omtaler kun ting af større karakter

Hvorfor fortalte I ikke jeres investorer, at I var involveret i en alvorlig hvidvasksag?

"Dette er jo ikke en sag, vi har holdt hemmelig. Sagen har jo været omtalt i forbindelse med det påbud, som blev offentliggjort så sent som 1. kvartal 2016," siger Thomas F. Borgen.

Danske Bank-chefens udtalelse er dog på dette punkt faktuelt forkert. I den pågældende redegørelse fra Finanstilsynet fra 16. marts 2016 skrev tilsynet intet om, at der rent faktisk var konstateret hvidvask-aktiviteter i Danske Bank i Estland, men alene at Danske Bank fik en påtale for "ikke rettidigt at have identificeret væsentlige hvidvaskrisici i bankens filial i Estland og for ikke rettidigt at have iværksat risikobegrænsende foranstaltninger i forhold hertil".

Men I opdagede det jo selv i 2014, fortæller du?

"Ja, men nu skal vi huske på, at Estland udgør en meget begrænset del af Danske Banks aktiviteter, og vi omtaler kun ting af større karakter. Vi fandt ikke, at dette var af en karakter, som krævede særskilt orientering til investorerne," siger Thomas F. Borgen.

Efter Berlingske Business har afsløret – og Danske Bank har erkendt – at banken har været involveret i en massiv sag om hvidvask, har såvel ATP som PFA ifølge dagbladet Børsen forlangt redegørelser fra Danske Bank.

Men lige nu får sagen jo netop særskilt opmærksomhed?

"Det er en sag, vi kender godt, og som var isoleret til Estland fra 2011 til 2014, og det har vi taget hånd om ved at lukke de aktiviteter ned. Vi har ændret vores systemer, og vi har ændret på ledelsen, og jeg vil sige, at Danske Bank har aldrig stået på en stærkere platform - eller sagt på en anden måde - det har i dag aldrig været sværere at misbruge Danske Bank i forbindelse med hvidvaskning," siger Thomas F. Borgen.

1500 mistænkelige transaktioner

Hvordan kan det være, at denne type af transaktioner fortsatte i flere år? Og i sådan et omfang? Der opstod pludseligt et kæmpe indlånsoverskud – undrede det jer ikke?

"Jeg må gentage, at vores systemovervågning mellem 2011 og 2014 ikke har været god nok. Det opdagede vi i 2014 og tog umiddelbar affære, som vi har fortalt om," siger Thomas F. Borgen.

Ifølge Berlingske Business er der i forhold til Danske Bank tale om mistænkelige pengeoverførsler for næsten 7 mia. kr. fordelt på omkring 1500 transaktioner i perioden 2011 til 2014. Det svarer til, at en transaktion i snit har været på 4,7 mio. kr.

Hvordan kan I som bank undgå at bemærke, når sådanne summer overføres? Hvidvaskreglerne siger jo, at man skal være særligt opmærksom på transaktioner, der kommer fra lande uden for EU?

"”Jeg kan naturligvis ikke gå ind i detaljer om denne sag. Men jeg kan godt være tydelig og klar om, at vi ikke har været dygtige nok til at afdække, at vi er blevet misbrugt til hvidvask," siger Thomas F. Borgen og tilføjer:

"Da vi opdagede det, tog vi de konsekvenser, som må forventes af en bank med vores kvalitet ved at opgradere vores systemer, tage vare på kunderne og gennemføre ledelsesændringerne. Derfor er vi i dag et helt andet sted og arbejder meget hårdt på at sørge for, at der er meget lille sandsynlighed for, at vi kan blive misbrugt til hvidvaskning."

Lukkede ned for 256 kunder

I skriver i den pressemeddelelse, I udsendte mandag aften, at I har udskiftet ledelsen i Estland – hvornår skete det?

"Vi opdagede det i 2014, og jeg tror, at vi tog ledelsesmæssige konsekvenser af det i 2015," siger Thomas F. Borgen. 

Hvad var årsagen til, at I i 2015 valgte at lukke ned for Personal Banking i Baltikum?

"Vi opdagede i 2014, vi ikke havde god nok overvågning over kunder og transaktioner mellem 2011 og 2014. Derfor gennemgik vi vores kunder og tog konsekvensen og lukkede for de aktiviteter, som udgjorde cirka 256 kunder."

I siger, I har afviklet alle arrangementer undtagen ét?

"Vi har naturligvis gennemgået alle kunder, og der viste det sig, at der var en kunde, som levede op til vores forhøjede krav, og derfor er den kunde forblevet en kunde."

"Ultimativt mit ansvar"

Hvem har ansvaret for, at det ikke blev stoppet noget før?

"Det er ultimativt mit ansvar som CEO at sørge for, at der er så lille en sandsynlighed som overhovedet muligt for, vi kan misbruges til hvidvask," siger Thomas F. Borgen. 

De danske politikere har sagt, at Finantilsynet skal have mulighed for at afsætte bankdirektører, der bryder hvidvaskreglerne. Hvad mener du om det?

"Det kan jeg ikke have stærke kommentarer til ud over at sige, at vi i Danske Bank og politikerne har de samme interesser, og det er at sørge for at vi undgår hvidvask i de samfund, vi er en del af. Vi skal gøre alt, hvad vi kan i Danske Bank for at undgå, at nogle misbruger vores platform til hvidvask. Hvis politikerne vil sætte rammebetingelser for dette her, så må jeg til enhver tid forholde mig til de love og regler, som politikerne beslutter," siger Thomas F. Borgen.

Løkke vil se på skærpede regler: Hvidvask er noget svineri 

Minister: Tilsynet skal kunne fjerne bankbosser, som ikke lever op til hvidvaskreglerne  

Mere fra FinansWatch

Blackrock udpeger Christian Hyldahls efterfølger i Norden

Den amerikanske kapitalforvalter Blackrock har i Elisabeth Sterner fundet en afløser på posten som country manager for Norden efter at danske Christian Hyldahl er rykket op i hierarkiet som chef for Blackrocks europæiske forretning.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs