FinansWatch

Tilsyn: Danske Bank er kun den første

En række danske storbanker kan risikere at få samme omgang som Danske Bank, der på tilsynets påbud har måttet øge sine risikovægte med 10 procentpoint på erhvervskunderne.

Ulrik Nødgaard | Foto: STROYER TORBEN

Finanstilsynet har med gennemgangen af Danske Banks risikovægte taget første skridt i en tilpasning af regler, der kan få afsmittende effekt på en række store danske banker. Det fortæller direktør i tilsynet Ulrik Nødgaard i et interview med FinansWatch.

"Det er vigtigt at understrege, at den her sag handler konkret om Danske Bank, men vi vil gå i gang med at se på de andre danske banker, der bruger deres egne risikomodeller. For det er klart, at vi har sporet en forskellighed på, hvordan man implementerer solvensreglerne i Danmark og andre lande, og vi har intet ønske om at ligge anderledes. Vi synes, det giver mening at tage tillægget i søjle 1," siger han.

Forskellen ligger i, hvor man placerer risici, som efter tilsynets mening ikke dækkes godt nok af bankens risikomodel (IRB).

Tilmeld dig FinansWatch' gratis nyhedsbrev eller tegn et gratis 30 dages prøveabonnement på FinansWatch her.

Retter ind efter EU

I EU lægger man et beløb oven i de risikovægtede aktiver, hvilket gør, at kravet til solvensen på 8 pct. bliver større, fordi de riskovægtede aktiver bliver større. Det kaldes et søjle 1-tillæg og påvirker Tier 1 kapitalen. I Danmark giver man ikke et søjle 1-tillæg, men derimod et søjle 2-tillæg, som er forskellen mellem de lovpligtige 8 pct. og det individuelle solvensbehov.

Og det er altså denne forskel, som nu skal udlignes i de 6-7 andre banker, der bruger interne risikomodeller, som de selv har udviklet.

Ulrik Nødgaard understreger dog, at man ikke kan tage de meget drastiske ændringer i Danske Bank som rettesnor for, hvad der vil ske i andre banker.

"Vi vil tage det institut for institut. Danske Bank havde nogle betydelige tillæg, og andre har ingen, og så er der et felt inde midt imellem,"siger direktøren.

 

Mere:

Læs alt om Danske Banks tilsynshug

Tilsynet forundret over vrangvillig Danske 

Ramlau: Beslutning om mulig anke inden for 1-2 uger

Sydbank: Nye krav til Danske vil gøre det dyrere at drive bank

Nordea: Danske Bank skal polstre sig på ny

Ramlau: Det er dyrt at være bank i Danmark

Tilsynsbesøg skærer 2,5 procentpoint af Danske Banks solvens 

 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs