FinansWatch

Gammelt Alf Duch-citat undsiger Danske i DR-sag

Bankpakke II-lånet var reelt den eneste mulighed Danske Bank havde for at hente kapital i 2009, bekræftede daværende formand Alf Duch Pedersen allerede dengang. Den melding flugter ikke helt med meldingen i dag.

Alf Duch-Pedersen | Foto: CHRISTOFFERSEN EMIL RYGE

Danske Banks eneste alternativ til statens tilbud om bankpakke-hjælp i 2009 var ikke - som senere påstået - at gå til aktionærerne og bede om flere penge, men derimod at slanke balancen kraftigt, for at få kapitalprocenten op på et passende niveau. Det fastslog daværende formand Alf Duch-Pedersen allerede i februar 2009 i et interview i Politiken.

På spørgsmålet om, hvorvidt renten på hybriderne ikke var for høj en pris at betale, svarer Alf Duch-Pedersen:

"Jeg mener ikke, man kan kalde det åger, men det er en høj omkostning. Man skal blot huske på, at det lige nu er den eneste kapitaltilførselsmulighed, der findes for banksystemet, idet alle andre kanaler ikke fungerer i øjeblikket. Vi har valgt at benytte bankpakken, for den anden mulighed er, at banken slanker sin balance."

Krull ønsker nuancering i debat om bankpakker  

DR afviser kritik

Det er de to DR-ansatte Steen Jensen og Søren Slumstrup, der står bag dokumentaren 'Sikke en fest', der minder branchen og ikke mindst Danske Banks nuværende ledelse om den daværende formands udtalelser.

I et læserbrev i dagbladet Børsen, hvor de afviser kritikken af deres dokumentar, skriver de, at de selvfølgelig ikke kan bevise, at bankerne ikke ville have taget imod en bankpakke med en upsidemodel, hvor staten ville blive medejer, men de vil trods alt tillade sig at minde om, at selv formanden for landets største bank indrømmede, at det så sort ud.

I interviewet med Politiken fra vinteren 2009, siger Alf Duch-Pedersen videre, at man ikke har bedt storaktionæren A.P. Møller Mæsk om at tilføre ny kapital - angiveligt fordi der sandsynligvis ikke var penge at få.

"Vi har ikke bedt dem om nogen penge. Det kunne vi have gjort, men verden er jo fuld af valg, og det, vi har valgt, det er det, vi har meldt ud. Og vi har så valgt staten. Her skal man tage imod det, man kan få," sagde formanden dengang.

Upside-model gav Sverige 205 pct. i afkast på Nordea-investering

 

ATP ville have klar besked

På bankens generalforsamling i marts 2009 spurgte daværende fondsdirektør i ATP Bjarne Graven Larsen direkte til, om bankens bestyrelse havde overvejet at hente ny kapital. Der svarede Alf Duch-Pedersen, at ideen havde været vendt, men var blevet afvist.

"Vi har i bestyrelsen overvejet en privatemission. Vi tror ikke, tiden er den rigtige. Det er bedre først at få statslig hybrid kapital," sagde Alf Duch Pedersen ifølge Børsen.

Til Ritzau har Danske Banks pressechef Kenni Leth i kølvandet på DR-dokumentaren givet udtryk for at det at hente kapital på markedet alene var et spørgsmål om vilje.

"Havde aftalen indeholdt upside-modellen, havde Danske Bank ikke optaget lånet. Banken kunne for eksempel have hentet kapital på markedet, hvis det blev nødvendigt," sagde pressechef Kenni Leth d. 27. november.

 

Økonomisk Ugebrev: Vigtigt at skele til Nordea-gevinst 

Æbler og pærer i historie om svensk upside-model

Kolding: Upsidemodel ikke i Mærsks interesse 

Danske Bank afviser konkurstrussel i 2008 

Professor undrer sig over bankpakke 

Staten gik glip af bankmilliarder 

Duch-Pedersen: Uaktuelt at tage stilling til Bankpakke 3 

Alf Duch giver stafetten videre 

Flad aktiekurs efter otte år med Alf Duch 

Mere fra FinansWatch

Pimco-boss: Ikke sikkert inflationen kommer

Investeringschef hos den globale kapitalforvalter Pimco mener, at investorerne handler på en fejlagtig bekymring for, at forbrugerpriserne vil stige, for det er langtfra sikkert, at inflationen vil gå op.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs