FinansWatch

Nu tror Danske Bank på Irland

Opsplitningen mellem grøn og rød bank i Irland skal tages som klart signal om, at Danske Bank vil blive i Irland, siger Eivind Kolding. Den sunde del skal give overskud om 2-3 år.

Foto: MIK ESKESTAD

Danske Bank spalter de dårlige erhvervsejendomslån ud i et selvstændigt datterselskab i den irske afdeling. Det sker, så de dårlige historier ikke tages fokus fra den øvrige forretning, som Danske Bank nu satser på at beholde, lyder det fra topchefen.

"Det her er et klart signal om, at vi bliver i Irland. Vi vil kalde os Danske Bank i Irland for den sunde del af banken senere på året, og det bliver en fuldt integreret del af vores forretning, og vi har gode muligheder for at tjene gode penge. For vores aktionærer er det klart den mest værdiskabende løsning. Ja, Irland bliver i vores portefølje," siger ordførende direktør Eivind Kolding til FinansWatch.

Danske deler Irland i rød og grøn bank

Fokus på den sunde del af irsk datterselskab

Den irske og nordirske forretning har været Danske Banks smertensbørn siden finanskrisen slog den keltiske tiger omkuld, og ejendomsmarkedet kollapsede. Siden har banken taget så massive nedskrivninger i landet, at investeringerne med sikkerhed aldrig bliver tjent ind på ejendomsudlånene. Og det er altså netop de dårlige ejendomslån, der bliver delt ud i et datterselskab, der kun har til formål at afvikle engagementerne.

"Den dårlige del af Irland, som er vores udlån til erhvervsejendomme, tager alt fokus og overskygger resten af forretningen, som er ganske sund. Hvis vi får en anden organisatorisk enhed til at afvikle erhvervssiden, så kan de få mest muligt ud af det. Det er klart, at vi har så store tab, at vi ikke kommer hjem på det, men vi skal have det bedste ud af det. Samtidig kan de øvrige medarbejdere have fuldt fokus på den sunde del af forretningen, hvor vi bestemt har muligheder stadig og har en stærk konkurrencesituation i Irland og Nordirland med vores brand," siger Eivind Kolding.

Alle enheder skal nu hedde "Danske Bank"

Danske Bank har opereret under Northern Bank og National Irish Bank i henholdsvis Nordirland og Irland. Det skal være slut nu, hvor banken fremover vil kalde sig for Danske Bank. Det navn bliver også rullet ud i Finland, hvor banken tidligere hed Sampo Bank.

Omvendt kan man sige, at det er lettere at sælge en bank, hvor de røde engagementer er skåret fra. Det ligger ikke i overvejelserne mere?

"Det er ikke planen nu. Vores plan er at udvikle positionen i Irland og få mest mulig værdi ud af det til aktionærerne," siger Eivind Kolding.

Irsk privat- og erhvervsmarked attraktivt fremadrettet

Hvor lang tid vil det tage at afvikle ejendomslånene i den røde bank?

"Det kan tage rigtig lang tid. Sigtet er ikke at gøre det hurtigst muligt, men at gøre det så vi får flest muligt penge hjem. Hvis det betyder, at det tager længere tid, så gør det ikke så meget. Når vi har skilt det ud, så tager det ikke fokus fra den sunde del," siger direktøren.

Kan I se jer selv blive i forretningen med ejendomsudlån på længere sigt?

"Nej, nu har vi taget et valg. Det er dér, vi taber pengene, og der vil vi så ikke være. Men der er mange andre steder, hvor vi kan være. Hele privatmarkedet er sundt, og markedet for de allerstørste er også sundt. Vi behøver ikke at være i erhvervsejendomme," siger Eivind Kolding.

Jeres egne forventninger til den irske økonomi er jo ikke så positive. Hvor lang tid går der, før den sunde del bidrager med overskud?

"Vi tror, vi er på normalniveau i Irland om to til tre år. Der skulle den irske økonomi gerne være genoprettet. Det er opmuntrende at se den genopretning, der allerede sker nu. Vi skal have lidt mere tålmodighed, men Irland er i en bedre position end nogle af de lande, vi ofte sammenligner med," siger Eivind Kolding.

Opdateret

 

Tilmeld dig FinansWatch' gratis nyhedsbrev eller tegn et gratis 30 dages prøveabonnement på FinansWatch her.

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs