FinansWatch

Danske Bank-regnskab er med kendte tal

For blot to uger siden offentliggjorde Danske Bank en del af sine regnskabstal i forbindelse med en opjustering. Der ventes derfor få overraskelser i tallene fredag morgen.

Danske Bank offentliggøre regnskab fredag morgen. | Foto: Jens Dresling

Som mange andre banker, er også Danske Bank kommet med en opjustering for 2021, blot nogle uger før det endelige regnskab for andet kvartal præsenteres. Mængden af mulige overraskelser i selve regnskabet er derfor er lille.

Banken opjusterede den 8. juli og ser nu et overskud på 12 mia. kr. mod tidligere 9-11 mia. kr.

Og i Sydbank venter Mikkel Emil Jensen, senioranalytiker, at banken ikke rører ved den melding. Han kigger derfor længere frem mod 2023, hvor bankens langsigtede mål blandt andet går på en egenkapitalforrentning på 9-10 pct. Til sammenligning var egenkapitalforrentningen sidste år på bare 2,6 pct.

"I vores optik skal Danske Bank arbejde hårdt for at nå målene for 2023, men forudsætningerne for at nå dem er ikke forværret i de seneste måneder," siger han i en analyse om banken, og han venter, at de langsigtede mål står til troende.

Flere poster er kendte

I forbindelse med opjusteringen kom Danske Bank med en række foreløbige regnskabstal: indtægter på 10.500 mio. kr., omkostninger på 6500 mio. kr., nedskrivninger på udlån på 200 mio. kr. samt et overskud på bundlinjen på 2800 mio. kr. i andet kvartal.

Mikkel Emil Jensens estimater på de forskellige indtægtsposter peger i begge retninger i forhold til andet kvartal 2020.

"Jeg forventer, at nettorenteindtægterne lander på 5511 mio. kr., hvilket er et fald på 1 pct. i forhold til kvartalet sidste år. Et pres på udlånsmarginalen vil tynge, mens den lavere indlånsgrænse til både private (250.000 kr.) og erhverv vil styrke indlånsmarginalen. Grænsen på de 100.000 kr. for private har først effekt i tredje kvartal," siger han.

Samtidig regner han med, at gebyrindtægterne vil stige med 17 pct. til 3171 mio. kr., hvis man sammenligner andet kvartal i år med samme periode sidste år.

"Fremgangen vil være drevet at god kundeaktivitet og et relativt nemt sammenligningsgrundlag," påpeger han.

Handelsindtægterne venter han falder med 34 pct. til 1168 mio. kr., hvilket skyldes, at indtægterne i kvartalet sidste år var høje efter svage tal for første kvartal 2020.

Nedskrivningerne i bankens foreløbige opgørelse på 200 mio. kr. i andet kvartal er et fald på omkring 80 pct. i forhold til kvartalet et år tidligere, da de her var presset af coronapandemien og dens - eventuelle - følgevirkninger.

"Tab relateret til covid-19 vil stort set være ikke-eksisterende, mens kreditkvaliteten fortsat vil være høj. Banken forventer nu nedskrivninger på maksimalt 1,5 mia. kr. mod tidligere 3,5 mia. kr. for 2021," påpeger Sydbanks senioranalytiker.

Mikkel Emil Jensen påpeger, at kurstriggere for aktien kan være positivt nyt om hvidvasksagen fra myndighederne, eksekvering på de langsigtede målsætninger, lave nedskrivninger efter covid-19 og stigende renter. Modsat kan et negativt nyhedsflow om hvidvasksagen, nedjustering af de langsigtede mål, stort og vedvarende tab som følge af covid-19 samt faldene renter trykke Danske Bank-aktien.

Efter flere sløje år er bankaktionærer blevet forgyldt på børsen: Her er halvårets hurtigløbere

Danske Banks egne analytikere tvivler på at banken når 2023-mål 

Mere fra FinansWatch

Investeringsforeninger frygter eksplosion af nye produkter

Nye regler om bæredygtig rådgivning i bankerne kan få antallet af investeringsprodukter til at eksplodere, og investeringsforeningerne får meget svært ved at følge med. Hvis både sommerfugle på Mors og truede skildpadder i Afrika skal tilgodeses, kan administrationen lægge forretningen ned.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs