FinansWatch

Analytiker: Danske Bank har ikke plads til at tage chancer med hvidvask-mistanke mod fratrådt topchef

Der er ikke plads til tvivl om topchefens fortid i en periode, hvor Danske Bank selv står i centrum for granskning på hvidvaskområdet, vurderer analytiker.

Chris Vogelzang tiltrådte posten som adm. direktør for Danske Bank i 2019 og nåede således at lede banken i omkring to år. | Foto: Jens Dresling

En hollandsk hvidvasksag betyder, at Chris Vogelzang stopper som topchef for Danske Bank. Han er ganske vist ikke tiltalt i sagen med ABN Amro, hvor Chris Vogelzang bestred ledende poster frem til 2017, i centrum, men fratræder altså direktørposten, oplyste Danske Bank tidligere mandag.

Danske Bank står selv med en hvidvasksag mellem hænderne med bankens estiske filial som omdrejningspunkt. Netop den henviser Chris Vogelzang selv til i den børsmeddelelse, som Danske Bank sendte ud mandag morgen, og det er netop i lyset af bankens nuværende situation, at topchefens afsked skal ses, mener Mikkel Emil Jensen, aktieanalytiker hos Sydbank.

"Han er jo hverken tiltalt eller skyldig i noget som helst, men i den situation, som banken er i, er der simpelthen ikke plads til at tage nogen chancer," siger han.

Uventet exit

Danske Bank skriver, at Chris Vogelzang selv har "meddelt bestyrelsen, at han ønsker at fratræde sin stilling".

"Sådan en mistanke går jo ikke bestyrelsen forbi. Jeg ville undre mig, hvis ikke Chris Vogelzang har haft en dialog med bestyrelsen," siger Mikkel Emil Jensen.

Analytikeren kalder direktørexitet "meget overraskende".

"Det var slet ikke noget, man havde indregnet i, hvad der skulle ske for Danske Bank i den nærmeste fremtid. Forventningen var, at Chris Vogelzang kunne drive den strategiske omstilling, som banken er i fuld gang med, til dørs. Derfor kommer det lidt som et slag i hovedet både for investorer og for banken selv, at han er mistænkt i den her sag og på mange måder er lidt tvunget til at forlade banken, i og med at der ikke er plads til at tage nogen former for chancer," siger Mikkel Emil Jensen.

Afløser fundet internt

Ny adm. direktør for Danske Bank er Carsten Egeriis. Han har været risikodirektør i banken siden 2017 og har tidligere arbejdet i en årræke hos Barclays og før da GE Money Bank.

Mikkel Emil Jensen ser det som et plus, at en afløser, som kender banken indefra, står klar til at overtage tøjlerne.

"Det er positivt, at de ikke har en periode med et ledelsesmæssigt vakuum. De har en til at tage over med det samme, som kender den strategiske omstilling, som banken er i gang med, og som kan føre strategien videre og har masser af erfaringer inden for den finansielle sektor," siger han.

Ud over Chris Vogelzang forlader også bestyrelsesmedlem Gerrit Zalm Danske Bank. Han har tidligere været topchef i ABN Amro.

Ligeledes mandag har den hollandske bank meddelt, at den har indgået forlig i en sag om hvidvask i perioden 2014-2020. ABN Amro har betalt 480 mio. euro svarende til godt 3,5 mia. kr. som et led i forliget.

ABN Amro indgår forlig om hvidvask på 480 mio. euro

Vogelzang stopper i Danske Bank efter hollandsk hvidvask-mistanke - ny topchef er klar 

Mere fra FinansWatch

Banker frygter hvidvasksager med betalingsinstitutter i folden

Det er vanskeligt at navigere mellem betalingsloven og hvidvaskloven. Sådan lyder det fra Sydbank i kølvandet på en ny afgørelse om, at banken har brudt betalingsloven ved at afvise betalingsinstitut. Vejledning fra myndigheder er ikke nok, mener Gert Jonassen, adm. direktør i Al Bank. Styrelse ser ingen regelkollision.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs