Danske Banks landbrugskunder skal måle klimaaftryk på bedriften

I løbet af 2021 vil Danske Bank gå i dialog med sine landbrugskunder for at drøfte bæredygtighed og bedrifternes klimaaftryk. Banken mener, at landbrugets fremtidige finansiering og investeringer kan afhænge af muligheden for at sænke udledningen af CO2.
Foto: Danske Bank / PR
Foto: Danske Bank / PR

Lommeregneren skal ikke kun bruges til at regne indtjeningsevne, nulpunkt og soliditetsgrad ud.

I løbet af det kommende år vil Danske Bank begynde at gå i dialog med sine landbrugskunder om bæredygtighed; herunder vurdere på bedrifternes CO2-udledning.

Banken er i fuld gang med at afdække, hvor stort et CO2-aftryk banken har i form af sine erhvervsudlån. Det er en del af, at banken har forpligtet sig til at understøtte Paris-aftalen.

"Som virksomhed vil vi gerne dokumentere, at vi forbedrer klimaftryk. Det lån vi har til landbrug, har et aftryk, og vi skal finde ud af, hvordan vi måler dette på bedriftsniveau, og hvilket data skal man bruge," siger landbrugschef i Danske Bank, Pernille Stenstrup Christiansen.

Hun forventer, at banken i løbet af 2021 vil komme frem til en målestandard. Hertil ser banken over mod arbejdet i Finans Danmarks, hvor der ses ind i fælles model til at måle CO2-aftryk. Men Danske Bank håber at kunne benytte sig af det værktøj, som Seges arbejder på, der skal måle klimaaftryk på bedriftsniveau.

"Samtidig vil vores landbrugskunder opleve, at vi spørger til deres målsætninger på området, og hvordan de vil og kan sænke CO2-aftrykket,"forklarer landbrugschefen.

Det kan være inden for områder som gødningshåndtering, brændstof, udledning fra husdyr, energi og foder, at landbrugskunderne har målsætning om at sænke udledningen.

Penge vil flyde

Danske Bank mener dog ikke, det kun er for bankens skyld, at landbruget skal kunne dokumentere sit klimaaftryk.

Det er også en måde at gøre sig attraktiv over for investeringer og sikre sin egen finansiering i fremtiden.

"Jeg tror, pengene i fremtiden vil flyde den grønne vej. Derfor er det her en måde at ruste sig til fremtiden på. En investor vil have det som et parameter. Derfor skal landbruget dokumentere det, da man ellers ikke bliver spottet til en investering," siger hun og tilføjer:

"Det er også relevant i forhold til generationsskifte og køb. Der er penge derude, som kigger mod landbrug, og derfor skal kunderne gøre sig klar til at dokumentere udledningen," siger Pernille Stenstrup.

Grøn finansiering

Ifølge landbrugschefen i banken er det tvivlsomt, om banken i fremtiden vil vælge kunder fra på grund af CO2-aftryk, men alligevel understreger hun, at det kan blive et vigtigt parameter i forhold til fremtidig finansiering af landbruget.

"Jeg tror ikke, vi kommer til at vælge kunder fra, men det vil være et element i den vurdering, vi har af et landbrug. Vi har i dag en rating primært baseret på kapital og indtjeningsevne og enkelte diskretionære faktorer. Her kan CO2-aftryk blive fjeren på vægtskålen i forhold til en vurdering af en bedrift," siger Pernille Stenstrup.

Landbrugschefen er overbevist om, at både klimamålsætning og ESG (Environmental, Social and Governance) bliver en del af landbrugenes forretningsplan, som tænkes ind i virksomheden.

Der er i dag allerede landbrug, som tænker det ind i arbejdet på bedrifterne, forklarer hun.

"Jeg tror, man vil se, at hvis man som bedriftsejer ikke kommer med på denne dagsorden, sidder man med et landbrug, der ikke har den samme værdi," siger hun.

Afgørende dokumentation

Også i forhold til grønne investeringer vil det spille ind. Eftersom der kommer flere grønne produkter og muligheder til for at sænke CO2-aftrykket, bliver det vigtigt at kunne dokumentere sin bedrift. Landmanden skal blandt andet sikre sig, at de grønne investeringer, der bliver lavet, er klimarigtige og bedre end bedriftens nuværende niveau.

"Den certificering eller dokumentation, der skal til for at kunne få grøn finansiering, bliver afgørende," påpeger landbrugschefen.

Det bliver ikke lige med det første, at landbruget kommer i mål med den grønne omstilling, men investeringer deri vil give afkast og sikre, at landbruget bevarer sin værdi, mener Pernille Stenstrup Christiansen.

"Vi er lige startet med at gå ud ad den vej, og vi kommer kun til at sætte tempoet op. Der vil åbne sig en ny verden med en ny agenda, og det vil vores kunder også mærke. Vi vil hjælpe dem på rejsen, som er vigtig for hele erhvervet," siger hun.

Danske Bank-koncernen havde i Danmark et samlet et udlån til landbrug efter første kvartal 2020 på 50,25 mia. kr.

Denne artikel er leveret af vores søstermedie, AgriWatch.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også