FinansWatch

Lækkede dokumenter navngiver Danske Banks farlige forbindelser

En ny, omfattende læk af dokumenter sætter nu ansigt på nogle af de bagmænd, der har nydt godt af den mangelfulde hvidvaskkontrol i Danske Banks estiske filial.

Foto: Jens Hartmann Schmidt/Ritzau Scanpix

Gennem det internationale journalist-samarbejde ICIJ og det amerikanske medie BuzzFeed er DR kommet i besiddelse af tusindvis af hemmelige dokumenter fra blandt andet den amerikanske finansmyndighed FinCEN.

Dokumenterne giver indblik i et rædselskabinet af personer med tråde til våbensmugling, skattesvindel og østeuropæiske mafiagrupper. Mange med det til fælles, at de har haft en konto i Danske Banks estiske filial.

"Det er jo vildt interessant, at vi nu får kød og blod på nogle af de transaktioner, som vi i nogle år har kaldt mistænkelige," siger Jakob Dedenroth Bernhoft, der er ekspert i bekæmpelse af hvidvask og har fulgt Danske Bank-sagen i årevis.

Fra 2007 til 2015 flød 1.500 milliarder kroner gennem Danske Banks afdeling for udenlandske kunder i Estland. Langt de fleste af milliarderne var mistænkelige og skulle være fanget i Danske Banks værn mod hvidvask.

Det skete ikke. I stedet havnede landets største bank i en enorm, international hvidvaskskandale, som DR nu kan afsløre nye detaljer om.

Blandt andet kan DR føje nye oplysninger til en forsøgt våbensmugling fra Nordkorea til Iran med direkte forbindelser til Danske Bank. Lækagen dokumenterer også overførsler fra banken til den berygtede hvidvasker Altaf Khanani, der har forbindelser til terrorgrupper som al-Qaeda og Taliban. Desuden placerer en fortrolig rapport Danske Banks estiske filial i centrum af et milliard-stort russisk hvidvasknetværk.

"Vi får et meget tydeligt eksempel på, hvad der sker, når disse kriminelle netværk fungerer uden modstand fra banken," siger Eleni Tsingou, der er professor i politisk økonomi ved CBS, hvor hun forsker i bankernes hvidvaskindsats.

Politiken, Berlingske og DR er med i det internationale journalistsamarbejde, ICIJ, der tæller over 400 journalister fordelt på 110 medier i 88 lande.

(DENNE ARTIKEL VIDEREFORMIDLET AF RITZAUS BUREAU PÅ VEGNE AF DR)

Nye hvidvaskafsløringer på vej om blandt andet Danske Bank 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs