FinansWatch

Analytikere forudser Danske Banks overskud under pres i coronapræget kvartal

Danske Bank kommer fredag med regnskab og analytikerne forventer et markant dyk i bundlinjen sammenlignet med andet kvartal sidste år.

Foto: Danske Bank/PR

Danske Bank kan se frem til et markant dyk på bundlinjen i andet kvartal, hvis analytikernes mavefornemmelser og beregninger holder stik, når banken offentliggør regnskabet for april, maj og juni på fredag.

Samlet estimerer analytikerne, at nettoresultatet i Danmarks største bank i perioden vil lande på 1044 mio. kr. mod 4031 mio. kr. i andet kvartal 2019, viser et estimat indsamlet blandt 15 analytikere af Danske Bank selv.

Det er blandt andet øgede nedskrivninger, der tynger bankens overskud. Og de skal ses i lyset af coronapandemien, der er med til at gøre verden en smule mere usikker - også indenfor finanserne.

"I kølvandet på de store hensættelser i første kvartal kombineret med effektive hjælpepakker og en forholdsvis fornuftig udvikling i økonomien, er der ikke lagt op til nye Covid-19 relaterede hensættelser i andet kvartal, påpeger Mikkel Emil Jensen, der er analytiker i Sydbank, forud for Danske Banks regnskabsoffentliggørelse.

Ifølge analytikernes estimater ventes nedskrivningerne i andet kvartal at lande på 1388 mio. kr., hvilket er mere end en tidobling i forhold til andet kvartal 2019. Det er dog betydeligt lavere end den massive nedskrivning, som banken valgte at foretage allerede i første kvartal 2020, hvor der blev hensat 4251 mio. kr. på den tabsgivende konto. Det kan ses i forhold til nedskrivningerne for hele 2019 på 1516 mio. kr.

Bedring fra første til andet kvartal

Samlet venter analytikerne, at der er sket en bedring af udviklingen i andet kvartal i forhold til første, hvor Danske Bank valgte at gå hårdhændet til værks og nedskrev med 3,9 mia. kr. alene på effekten af coronaudbruddet, der kun påvirkede med blot seks uger, som kvartalet var påvirket af nedlukning af store dele af samfundet.

"Men vores tilgang til nedskrivningerne er, hvad vi kan se lige nu. Vi ser på, hvor vi er eksponeret og mod, og hvordan det ser ud lige nu. Og derfor tror vi - baseret på den nuværende makroøkonomiske situation, at vi har taget en stor del af nedskrivningerne her i første kvartal," sagde bankens kreditchef, Chief Risk Officer, Carsten Egeriis, ved den lejlighed.

Mikkel Emil Jensen venter, at nettorenteindtægterne falder en smule i kvartalet, mens gebyrindtægterne stiger en anelse. Også handelsindtægterne ses stige.

"Vi venter, at handelsindtægterne stiger med 4 pct. til 1060 mio. kr. i forhold til samme periode sidste år, men at de vil være markant bedre end første kvartal 2020, hvor handelsindtægterne var præget af en voldsom turbulens på de finansielle markeder," påpeger Sydbanks analytiker.

Opdatering af 2023-mål i vente

I november sidste år kom Danske Bank med en ny plan frem mod 2023, hvor bankens mål er gennemsnitligt at ligge i top to på kundetilfredshed på alle områder, at nå en egenkapitalforrentning på 9-10 pct. og en omkostningsprocent i den lave ende af 50'erne ved løbende at forbedre rentabilitetsniveauet. Samtidig vil udbyttepolitikken være uændret på 40-60 pct.

De første skridt blev allerede taget tilbage i september 2019, hvor Danske Bank justerede organisationen og opløste Group Development og i stedet flyttede de fleste af udviklingsaktiviteterne ud i bankenhederne for blandt andet at skabe en enklere og mere effektiv organisation og for at komme tættere på kunden.

Men siden da har coronapandemien ramt verden, og hvor de finansielle effekter endnu ikke er opgjort.

"Vi imødeser en opdatering af transformationsprogrammet som bedre kan belyse bankens plan for de kommende år," lyder det fra Mikkel Emil Jensen.

Danske Bank skal hjælpe Sverige med at sælge første grønne statsobligationer

 

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere