FinansWatch

Danske Bank erkender kovending i sag om negative renter

Efter indførelsen af negative renter erkender Danske Bank i et interview med FinansWatch, at man har ændret "kategorisk" udmelding fra topchef i sommer om, at negative renter ikke ville komme på tale.

Foto: Nikolaj Skydsgaard/Reuters/Ritzau Scanpix

Danske Bank erkender at have ændret sin kommunikation om negative renter.

Det sker over for FinansWatch på dagen, hvor landets største bank har indført negative indlånsrenter for velhavende privatkunder. Noget, som bankens topchef ellers oprindeligt meldte ud ikke ville komme på tale over for privatkunder.

"Der har helt klart været en opblødning. Men vi lever op til det, vi har meldt ud i de senere måneder," siger Thomas Mitchell, chef for Danske Banks privatkunder i Danmark, til FinansWatch.

Han henviser til, at banken i de senere måneder har meldt ud, at der ikke ville komme negative renter for almindelige privatkunder.

Har vendt på en tallerken

Hollænderen Chris Vogelzang var kun lige begyndt i det nye job som topchef, da han i juli blev spurgt til de negative renter.

Men Chris Vogelzang var helt klar. Et sådant tiltag ville ikke komme på tale over for privatkunder. Og han så heller ikke konkurrenterne indføre negative indlånsrenter over for privatkunder, lød det over for FinansWatch, der som det første medie kunne fortælle om udmeldingen.

Lidt over et halvt år senere er Danske Bank dog endeligt gået bort fra sin oprindelige udmelding om, at negative indlånsrenter ikke kommer på tale for privatkunder.

Det, der blev meldt ud i sommer, er nok mere kategorisk end det, der er blevet meldt ud efterfølgende

Thomas Mitchell, chef for Danske Banks privatkunder

Torsdag indførte landets største bank en grænse på 1,5 mio. kr. for negative renter til privatkunder, så al indlån derudover hos privatkunder omfattes af negative renter. Kunder, der ikke har deres Nemkonto i banken, hvilket typisk er kunder, der ikke er helkunder, får en grænse på 750.000 kr.

"Baggrunden er, at situationen med negative renter har stået på i mange år. Vi har fulgt det nøje, og vi har valgt at bruge tid på at analysere situationen nøje, så vi kunne komme med den rigtige model til vores kunder og den situation, vi er i," siger Thomas Mitchell.

Helkunder opnår fordel

Han siger, at man har valgt at sætte en højere grænse for sine Nemkonto-kunder, fordi det typisk er et tegn på, at de har hele deres økonomi hos banken.

"Der har vi sat en grænse på 1,5 mio. kr., hvilket er tæt på at være markedets bedste. Og så har vi sat en grænse på 750.000 kr. for dem, der ikke har deres Nemkonto hos os."

Da vi spurgte jeres topchef, Chris Vogelzang, om han troede, der ville komme negative renter i de kommende år, sagde han kategorisk nej. Hvad har ændret sig siden da?

"Det er rigtigt, at der var det svar i sommer. Siden er det dog blevet modereret i diverse sammenhænge på den måde, at negative renter i hvert fald ikke kommer til at ramme den almindelige dansker. Det kommer ikke til at ramme bredt. Det rammer snævert. Det er under 1 pct. af vores kundeportefølje, der bliver ramt," siger han.

Du erkender, at siden udmeldingen i juli har I ændret jeres syn på dette spørgsmål?

"Vi har i hvert fald besluttet at indføre negative renter på indestående over 1,5 mio. kr. Det, synes jeg, er fair."

Men lige før sagde du, at I havde modereret jeres udmelding. Det betyder vel også, at I har ændret jeres udmelding?

"Ja, det, der blev meldt ud i sommer, er nok mere kategorisk end det, der er blevet meldt ud efterfølgende."

Men hvorfor så komme med så kategorisk en udmelding?

"Det må du snakke med andre om end mig. Det kan jeg ikke svare på."

Men det er dig, der er repræsentant for dagens udmelding?

"Det er derfor, jeg siger, at jeg læner mig op ad de udmeldinger, der er kommet i de senere måneder."

Har levet op til de seneste udmeldinger

På spørgsmålet om, hvorvidt denne sag betyder, at banken i fremtiden vil overveje at undgå at være så kategorisk i sådanne spørgsmål, lyder det fra Thomas Mitchell, at han ikke kan svare på det.

"Det mener jeg ikke, jeg kan forholde mig til. Jeg kan forholde mig til, at vi i forhold til de udmeldinger, der har været i de senere måneder, har levet op til dem."

Kan den grænse, I har sat, rykke sig længere ned?

"Det må tiden vise. Det kan jeg ikke svare på for nuværende. Det, vi har lavet nu, er vores bedste take på, hvordan tingene skal være. Hvordan fremtiden bliver, må tiden vise."

Hvilken tidshorisont har I sat på den grænse, I har lagt nu?

"Det har vi ikke sat nogen tidshorisont på. Det er en udmelding og beslutning, som, vi synes, passer rigtig godt ind i den nuværende situation."

Så du kan ikke give nogen garanti for, at grænsen kommer længere ned ved udgangen af 2020?

"Nej, det kan jeg ikke give nogen garanti på. Vi synes, at det er fornuftigt, og at det rammer den tid, vi er i nu."

Dårligt omdømme

Det var Jyske Bank, der som den første bank valgte at indføre negative renter i sensommeren sidste år. Siden fulgte de fleste banker herhjemme trop, og grænsen for negative renter for privatkunder ligger nu typisk på 750.000 kr.

Nogle steder er grænsen dog endnu lavere. Iagttagere har spekuleret i, at Danske Bank har måttet holde sig tilbage i denne sag, fordi banken i forvejen har kæmpet med et dårligt omdømme på grund af hvidvasksagen i Estland og gebyrsagen med et investeringsprodukt kaldet Flexinvest Fri.

"Dette her er noget, vi har overvejet og analyseret seriøst længe. Vi har villet sikre, at den model, vi har lavet, skulle give en yderligere fordel til vores Nemkonto-kunder," siger Thomas Mitchell.

Er det forretningsmæssige eller omdømmemæssige ting, der har gjort, at I er kommet sidst?

"Det er klart, at Danske Bank har været påvirket af andre sager, der har gjort, at bankens omdømme ikke har været det bedste. Men det har ikke været driveren," siger han.

(Artiklen fortsætter under billedet...)

Thomas Mitchell
Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Thomas Mitchell, privatkundechef i Danmark for Danske Bank

"Driveren har været at lave en model, der rækker ud til vores kunder, hvis der ville komme negative renter."

Thomas Mitchell oplyser, at banken forventer, at man vil reducere sine udgifter forbundet med privatkunders indlån i størrelsesordenen 100-150 mio. kr.

Han kan dog ikke svare på, om banken kommer til at tjene penge på det indlån, som overstiger 1,5 mio. kr.

"Det kan man ikke sige entydigt. For kunder er forskellige og gør forskellige typer af forretninger med os," siger han.

Jeg tænker kun på den indlånslikviditet, der ligger over 1,5 mio. kr.?

"Jeg kigger ikke så isoleret på det. Jeg kigger på de samlede forretninger, når vi skal regne rentabilitet ud. Det kommer også an på, hvor mange der vælger at lave ting om. Man har jo indtil 1. juni 2019 til at finde ud af, om der er alternativer, for eksempel om man skal afdrage yderligere gæld eller investere."

Men mit spørgsmål går alene på de indlån, der overstiger 1,5 mio. kr.?

"Man kan ikke se så isoleret på det. For vi skal placere noget i Nationalbanken, og der skal vi betale for at have penge stående. Så det er meget svært at lave et regnestykke, der siger præcist, hvor cuttet er."

Spiller mindre rolle i forhold til indtjening

Hvor vigtigt bliver negative renter i forhold til at stabilisere jeres indtjening?

"Det er et godt spørgsmål, men det er ikke noget, der kommer til at have den store indflydelse. Det er en lille del af den samlede butik, som bliver rørt. Men nu må vi se, hvad der sker. Vi har ikke andre planer, end det der er meldt ud."

Nykredit tog alle tæskene, da man gik ud med bidragsforhøjelser i 2016, mens kritikken var mindre, da I andre så fulgte med. Har I kunnet lære af den sag?

"Det ved jeg ikke. Jeg synes nu også, vi fik kritik for at komme efter."

Men ikke lige så meget som Nykredit?

"Nej, det er har du ret i. Men du kan sige i forhold til de negative renter, er det ikke noget, der har givet store tæsk til nogle af de andre banker. Så jeg tror ikke, der er noget overlap."

Torsdagens tiltag kommer ikke til at få betydning for pensionskonti, depotkonti knyttet til investeringskonti samt børneopsparinger i Danske Bank.

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere