FinansWatch

Analytiker før Danske Bank-regnskab: "2020 bliver et omstillingsår"

Allerede i november tog Danske Bank en del af spændingen ud af sit årsregnskab, der offentliggøres onsdag morgen. I regnskabet for tredje kvartal fortalte banken nemlig, at der i 2020 ventes en egenkapitalforrentning på 5-6 pct.

Foto: Jacob Gronholt-Pedersen/Reuters/Ritzau Scanpix

Mikkel Emil Jensen, der er aktieanalytiker hos Sydbank, forventer, at der onsdag bliver holdt fast i Danske Bank udmeldte forventninger. Fokus vil derfor være på detaljerne omkring 2020-målene.

"Det bliver interessant at se delkomponenterne – hvilke forventninger har de til nettorenteindtægterne, gebyrudviklingen og nedskrivningerne. Særligt sidstnævnte på grund af al den usikkerhed, der er i markedet, hvilket kan give kollektive hensættelser."

"Det bliver spændende at høre, hvad de siger - ikke kun overordnet, men også på de enkelte delkomponenter i resultatopgørelsen," siger Mikkel Emil Jensen.

Forventningen til 2020-resultatet er en del under Danske Banks forventning om at kunne levere en egenkapitalforrentning på 9-10 pct. frem mod 2023. Det skyldes, at planlagte investeringer vil tynge en del i 2020.

"Jeg regner med, at de holder fast i forventningerne. 2020 bliver et omstillingsår, og årsagen til det lave niveau er, at de vil investere kraftigt, og at omkostningerne forbundet til hvidvaskforebyggelse og regulatoriske krav ikke har toppet endnu."

"Det gør det i 2020, hvorefter det vil falde," lyder det fra aktieanalytikeren.

Mikkel Emil Jensen forventer, at Danske Bank i 2020 vil levere et nettoresultat på 9,4 mia. kr. svarende til en egenkapitalforrentning på 5,5 pct. - hvilket altså vil være inden for bankens egne forventninger.

Negative indlånsrenter på vej?

En anden af de ting, der ifølge Mikkel Emil Jensen kan komme fokus på i regnskabet, er eventuelle kommentarer om, hvordan banken har oplevet ikke at have introduceret negative indlånsrenter for visse privatkunder, som flere andre store danske banker har.

Det er sket som reaktion på det historisk lave renteniveau, hvor de danske banker betaler for at have en del af deres overskud stående i Nationalbanken, hvilket har fået blandt andet Nordea og Sydbank til at indføre negative renter for private med opsparinger af en vis størrelse.

"Har det givet et flow af kunder, eller er der udsigt til det, vil det gøre regningen endnu større, og det kan give anledning til, at det overvejes."

"Officielt har de ikke meldt noget ud, så der er stadig sat et spørgsmålstegn, men jeg venter, det vil ske på et eller andet tidspunkt i 2020. Det bliver spændende at høre deres tanker omkring det," siger han.

Der vil også blive holdt øje med eventuelle udmeldinger omkring bankens egen hvidvaskundersøgelse og samarbejdet med myndighederne på området.

"De har været ude at sige, at hvis der var nyt i forlængelse af myndighedernes undersøgelse, ville de melde det ud med det samme, så jeg tror ikke på, at der kommer noget nyt i forbindelse med regnskabet," vurderer Mikkel Emil Jensen.

Flere engangsposter

Generelt kommer fjerde kvartal til at blive påvirket af flere engangsposter - blandt andet indtægter fra salget af LR Realkredit og en række ekstraordinære forhold vedrørende skat og den årlige test af goodwill for værdiforringelse.

Af den grund ventes bankens nettoresultater ifølge estimater indsamlet af Ritzau Estimates at vokse til 5081 mio. kr. fra 3494 mio. kr. samme periode af 2018.

De samlede indtægter ventes at være vokset til 11.716 mio. kr. fra 10.931 mio. kr., mens resultatet før skat ventes at dykke til 1059 mio. kr. fra 4445 mio. kr.

Analytikere undervurderede konsekvent Danske Banks hvidvasksag

Jacob Aarup-Andersen overtager danske bankaktiviteter før tid

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere