FinansWatch

Analytiker ser Danske Bank-opjustering som en camoufleret nedjustering

Godt nok melder Danske Bank ud, at de opjusterer, men det ligner en camoufleret nedjustering, mener analytikeren Mikkel Emil Jensen fra Sydbank.

Der er tale om en underliggende nedjustering i dagens opjustering fra Danske Bank, lyder det fra analytiker. Foto: Jens Dresling

For anden gang på en uge opjusterer Danske Bank forventningerne, men det skyldes denne gang ekstraordinære forhold relateret til skat, mens flere andre poster - også driftsrelaterede - trækker ned. Og det dæmper glæden hos Sydbank-analytiker Mikkel Emil Jensen.

"Jeg synes, at det ligner en camoufleret nedjustering."

"Kigger vi på driftsposterne med tilhørende goodwillnedskrivning, synes jeg egentlig, at der er tale om en underliggende nedjustering," siger Mikkel Emil Jensen.

Samlet løfter Danske Bank dog forventningerne til 2019 og spår nu et resultat efter skat på omkring 15 mia. kr. mod tidligere i midten af intervallet 13-15 mia. kr.

På plussiden tæller en enkelt post, der er udslag af en beslutning om at stoppe en international sambeskatningsordning. Det betyder, at banken kan tilbageføre en hensættelse vedrørende udskudt skat. på 5,2 mia. kr.

Modsat foretages en hensættelse til udskudt skat på 1,1 mia. kr. vedrørende regulering af den skattemæssige værdi af aktiver og forpligtelser.

Desuden har banken i forbindelse med sin gennemgang af balancen og testen af sine aktiver for værdiforringelse fundet fire poster, som vil trække ned i årets resultat.

Det gælder en goodwillnedskrivning på ca. 2 mia., ekstraordinære nedskrivninger på udlån på 0,4 mia. kr. før skat og negative værdireguleringer af non-core porteføljen på cirka 0,1 mia. kr. før skat.

Dertil kommer ekstra driftsomkostninger på 1 mia. kr. før skat relateret til operationelle risici, transformationsomkostninger og porteføljeændringer.

Kun en mindre del af de ekstra driftsomkostninger er relateret til Danske Banks transformation i 2020, oplyser Mikkel Emil Jensen efter at have været i kontakt med banken, og det bestyrker ham i opfattelsen af, at der er tale om en nedjustering set i forhold til den underliggende forretning.

"Jeg synes, at når man ser på de poster, der trækker ned, så handler det om driftsposter, nedskrivninger og driftsomkostninger, hvilket gør, at jeg ser det som en camoufleret nedjustering. Det eneste der holder prognosen oppe er skattedelen, og det synes jeg ikke, at man kan give dem så meget anerkendelse for," siger Mikkel Emil Jensen.

På aktiemarkedet er reaktionen dog positiv, og Danske Bank ligger 3 pct. højere end onsdag i 94,30 kr. Kort inden opjusteringen lå aktien i 93,80 kr.

Danske Bank opjusterer trods store nedskrivninger

Danske Bank sætter navne på tre nyudnævnte chefer efter fyringsrunde

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere