FinansWatch

Bill Browder: Kun fængsel virker mod hvidvask

Den amerikanske hvidvaskanmelder Bill Browder mener modsat EU-kommussionen ikke at bedre samarbejde mellem EU-landene er nok til at bekæmpe hvidvask. Han vil have de enkelte bankfolk i fængsel.

Bill Browder. | Foto: Henry Nicholls / Reuters / Ritzau Scanpix

Hvis hvidvask skal bekæmpes så kræver det at man kan straffe ved at sende kriminelle bankfolk i fængsel. Det siger den amerikanske hvidvaskjæger Bill Browder til Børsen, efter at EU-Kommissionen onsdag fastslog, at hvidvasksamarbejdet mellem de 28 EU-lande er for dårligt.

"For at forhindre, at det her sker, er det nødvendigt at føre retssager mod de enkelte bankfolk. Nogen skal i fængsel, så bankfolk oplever, at der er en personlig risiko," siger Browder, der påpeger, at det endnu ikke er sket i EU.

Bill Browder har engang været en af de største udenlandske investorer i Rusland, og i jagten på midler, som han mener han er blevet frarøvet i sit russiske selskab og senere hvidvasket, har han flere gange anmeldt Danske Bank, Nordea og Swedbank til anklagemyndighederne i Danmark, Sverige og de baltiske lande.

Bill Browder mener dog ikke, at internationalt samarbejde vil kunne løse hvidvask-problemerne med mindre myndighederne fører sagerne ved domstolene.

Efter EU-kritik af hvidvaskberedskab: Nordiske banker er ikke værre end andre steder 

EU-kommissionen om hvidvask: lovgivningen er god nok, men anvendelsen er dårlig 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs