
I marts kunne Nykredit i forbindelse med en større organisationsændring meddele, at man hentede den mangeårige Danske Bank-direktør Tonny Thierry Andersen ind i realkreditkæmpens direktion, hvor han skal sætte turbo på bankforretningen.
Ved udgangen af april indsendte Nykredit så en ansøgning til Finanstilsynet om fit & proper-godkendelse af Tonny Thierry Andersen, og efter 1. juni fik den nye bankdirektør sin daglige gang i Nykredits hovedsæde på Kalvedbod Brygge. Dog uden svar på fit & proper-godkendelsen. Og her en måned senere er der endnu ikke kommet svar fra Finanstilsynet.
"Vi afventer fortsat den sidste Fit & Proper-godkendelse," oplyser Nykredits pressechef, Jens Theil via email.
Tavst tilsyn
Om det er fortiden, der spøger, er endnu uvist. Men mindre end en måned inde i det nye job gik Danske Bank ud og erkendte, at man i mere end et år havde opkrævet for høje priser i porteføljeplejeproduktet Flexinvest Fri, der forvaltes af Danske Wealth Management.
Prisfastsættelsen af Flexinvest Fri skete, mens Tonny Thierrys Andersen var chef for Danske Wealth Management - en post, som han besad indtil april 2018, hvor han selv valgte sige farvel til banken i forbindelse med en organisationsændring.
Misæren med for høje priser for Flexinvest Fri endte for en måned siden med at koste jobbet for den mangeårige bankdirektør – og gennem mere end seks måneder også midlertidig topchef – Jesper Nielsen, der netop havde overladt tøjlerne til den nye topchef, hollænderen Chris Vogelzang.
Flexinvest Fri var blevet solgt til kunderne i Banking Denmark, og som øverste ansvarlige i Banking Denmark, blev Jesper Nielsen derfor fyret på grund af sit ansvar i sagen, forklarerede bankens formand, Karsten Dybvad til omverden.
Finanstilsynet reagerede samme dag ved at meddele, at man er i gang med en undersøgelse om af Danske Banks rådgivning om at investere i Flexinvest Fri. Tilsynet forventer at træffe afgørelse i sagen i sensommeren.
Om der er en sammenhæng mellem de to sager, vil Finanstilsynet ikke ud med.
Er det rigtigt forstået, at Nykredit først kan forvente svar i sensommeren, når tilsynets undersøgelse af Flexinvest Fri offentliggøres?
"Finanstilsynet kan grundet tavshedspligt ikke oplyse om sagsbehandling og sagsbehandlingstider i konkrete tilsynssager," lyder det i et skriftligt svar fra Finanstilsynet.
Kan godt påbegynde stilling
Derimod har tilsynet ikke noget problem med, at Tonny Thierry Andersen nu på tredje måned varetager sit job i Nykredit uden en fit & proper-godkendelse.
"Finanstilsynet ser ingen problemer i, at direktionsmedlemmer tiltræder i stillingen før, at de er godkendt af Finanstilsynet. Reglerne er sådan, at Finanstilsynets godkendelse ikke skal foreligge før tiltrædelse. Finanstilsynet kan grundet tavshedspligt ikke oplyse om konkrete tilsynssager. Finanstilsynet lægger generelt vægt på, at sagsbehandlingen af alle sagstyper foretages med den fornødne omhu," skriver tilsynet.
Nykredit oplyste for nylig til FinansWatch, at man intet kendte til Danske Banks gebyrsag, da man hentede Tonny Thierry Andersen. Således har han tavshedspligt om sin tid i storbanken, argumenterede Nykredit over for FinansWatch.
Nykredits top har dog efterfølgende selv udtalt, at man har tilliid til Tonny Thierry Andersen. Efter Danske Bank for en måned siden meddelte, at priserne på Flexinvest Fri havde været for høje, udbad Nykredit sig en forklaring i sagen fra Tonny Thierry Andersen om hans rolle i gebyrsagen, mens han var ansat i Danske bank. Den kom, og få dage senere kunne Nykredits bestyrelse meddele, at man fortsat har tillid til Tonny Thierry Andersen.
Nykredit kendte intet til gebyrsag i Danske Bank før ansættelsen af Tonny Thierry
Nykredit har fortsat tillid til Tonny Thierry efter redegørelse
Mere fra FinansWatch
Ny ATP-topchef skal løbe stærkt for at modvirke inflationen: Vores afkast skal opad, hvis vi skal følge med
Opskrivning af pensionerne sidste år, som ATP kaldte ”historisk”, er blevet indhentet af inflationen og mere til. Ny topchef stiller sig i spidsen for ATP i en tid, hvor ny forretningsmodel skal sikre et højere afkast, og hvor ATP’s samlede betydning for pensionisternes økonomi de kommende år vil svinde ind.
Trods bekymret minister håber brancheorganisation på nul ændringer af pensionsprodukter
Pensionister i pengenød: Det undrer ikke brancheorganisation F&P, at erhvervsminister Simon Kollerup (S) beder Finanstilsynet om at se nærmere på, om reglerne trænger til en opdatering, så danske pensionister kan føle sig trygge i pensionstilværelsen. Alligevel håber vicedirektør Jan V. Hansen ikke, at et nærstudie vil føre ændringer med sig.