FinansWatch

Direktørfyring i Danske Bank kan skabe fokus på konkurrenterne

En uafhængig rådgiver vurderer, at Danske Banks kritiserede investeringsprodukt ikke var det dyreste på markedet.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Danske Bank afskedigede mandag Jesper Nielsen, der indtil for nyligt var midlertidig topchef i banken, fordi han var øverste ansvarlig for, at banken solgte et investeringsprodukt til en række kunder, som banken selv estimerede ville være tabsgivende.

Baggrunden for fyringen åbner op for, at andre direktører i andre banker kan blive gransket for lignende problemer.

Det skriver Berlingske.

"Der må være mange andre bankdirektører, der sidder og sveder, efter at Danske Bank har sendt den her meddelelse ud. Sådan som jeg kender markedet, så har Flexinvest Fri ikke været den dyreste løsning," lyder vurderingen fra Hans Peter Christensen, direktør i det uafhængige finansielle rådgivningsfirma Uvildige.dk, til Berlingske.

Sagen i Danske Bank drejer sig om investeringer i produktet Flexinvest Fri, hvor omkring 87.000 kunder i en periode har betalt for højt aftalegebyr, hvilket betød, at Danske Bank selv ventede, at kunderne ville tabe på investeringen. Danske Bank valgte på den baggrund af fyre Jesper Nielsen, der i 2017, da gebyret blev sat op, var chef for privatkunder i Danske Bank.

Også hos Forbrugerrådet Tænk peger direktør Vagn Jelsøe på, at andre banker kan komme i skudlinjen.

"Denne sag er et vink med en vognstang til andre banker om, at de også undersøger deres produktporteføljer for at se efter, om de også har gjort sig skyldige i noget tilsvarende. Der er meget, der tyder på, at der er brug for at kigge bankerne efter i sømmene på dette område. Også fra tilsynets side," siger Jelsøe til mediet.

Netop Finanstilsynet kaldte mandag Danske Banks sag om Flexinvest Fri for "meget alvorlig."

"På baggrund af de foreliggende oplysninger er der tale om en meget alvorlig sag. Når borgerne henvender sig i et finansielt institut, skal de kunne have tillid til, at de kun bliver præsenteret for produkter, som er egnede til dem," siger Jesper Berg, der er direktør i tilsynet, i en pressemeddelelse.

"Det er en grundlæggende forudsætning for et velfungerende finansielt system. Det er klart, at denne sag og sagerne på andre områder de seneste år ikke fremmer tilliden til det finansielle system. Derfor vil vi naturligvis forfølge sagen til bunds," siger Jesper Berg.

Finanstilsynet har i nogen tid været i gang med en undersøgelse af sagen med fokus på overtrædelse af investorbeskyttelsesreglerne. Og her handler det konkret om Danske Banks rådgivning i investeringer i porteføljeplejeproduktet Flexinvest Fri.

"På det tidspunkt, hvor banken solgte produktet, forventede den, at kundernes afkasts efter gebyrer ville være mindre end renten på nul pct. på indlånskonti," påpeger tilsynet.

Finanstilsynet forventer at træffe afgørelse i sagen i sensommeren.

Danske Bank oplyste mandag, at den regner med at skulle betale 400 mio. kr. tilbage til kunderne, som har betalt for høje gebyrer.

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs