FinansWatch

Analytiker: Danske Bank skuffer over stort set hele linjen

Danske Bank kommer ikke godt ud af første kvartal, vurderer analytiker.

Mikkel Emil Jensen | Foto: PR

Et svagt første kvartal og en underliggende nedjustering af forventningerne vil alt andet lige sætte Danske Bank-aktien under pres fra morgenstunden, vurderer Sydbank-analytiker Mikkel Emil Jensen.

"Der er ikke så mange poster i resultatopgørelsen, der overrasker positivt. Det gør så, at Danske Banks bundlinje lander noget under forventningerne, og det resulterer også i, at Danske Bank underliggende nedjusterer forventningerne," siger Mikkel Emil Jensen til Ritzau Finans.

Danske Bank venter fortsat et overskud efter skat på 14-16 mia. kr. i 2019, men det er nu inklusive 1,3 mia. kr., som banken venter at få ind på salget af aktieposten i Danica Pension i Sverige.

Hvidvasksagen belaster fortsat banken.

Det viser sig blandt andet helt oppe i toppen af resultatopgørelsen, hvor netto renteindtægterne skuffer. De landede på 5520 mio. kr., mens der her var ventet 5737 mio. kr. af analytikerne.

"Det skyldes både det hårde rentemiljø, men også et pres på fundingudgifterne, hvor man givetvis er presset af hvidvaskkonsekvenser, da det er dyrere for Danske Bank at udstede nye obligationer, end det er tilfældet for mange andre banker," siger Mikkel Emil Jensen.

Til gengæld sporer Mikkel Emil Jensen en fin udvikling i udlånet især uden for Danmark.

På kundesiden kan hvidvasksagen have medvirket til at 8500 Nemkonto-kunder forlod banken i første kvartal, hvilket svarer til 0,6 pct. af bankens Nemkonto-kundebase i Danmark. I de tre sidste måneder af 2018 var det tilsvarende tal omkring 9900 Nemkonto-kunder.

"Det er selvfølgelig ikke positivt med tab af kunder, men man sidder trods alt ikke med et indtryk af, at det eskalerer. Samtidig lader det til, at det kan begrænses til Nemkonto-kunder. Man ser ikke på nogen måde samme effekt for erhvervs- og storkunder. Så det er begrænset og håndterbart, og Danske Bank har samtidig vækst uden for Danmark," siger Mikkel Emil Jensen.

Aktien i Danske Bank falder fra åbningen med 6,1 pct. til 122,50 kr.

Ud over svage netto renteindtægter er nedskrivningerne på udlån en del større end ventet, og omkostningerne ligger omkring 100 mio. kr. højere, end markedet havde regnet med. Det skyldes blandt andet, at Danske Bank investerer 2 mia. kr. i år for at leve op til krav til regulering og forebyggelse af hvidvask.

Mere fra FinansWatch

Fagboss indkalder til krisemøde for at ”afklare forhold” om privatliv

Hovedbestyrelsen i 3F er lørdag blevet indkaldt til et krisemøde af formand Per Christensen, efter at B.T. fredag aften kunne fortælle, at fagbossen har levet et dobbeltliv. Per Christensen, der har tunge bestyrelsesposter i finanssektoren, skal blandt andet forklare, om han har brugt ressourcer fra forbundet på at dække over sit dobbeltliv.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs