FinansWatch

Finanstilsynets chef var med til at frikende Finanstilsynet i hvidvask-sag

Cheferne for det danske og det estiske finanstilsyn sad med, da Den Europæiske Bankmyndighed droppede en undersøgelse af tilsynenes rolle i hvidvask-sagen. En klar interessekonflikt, lyder kritikken.

Jesper Berg | Foto: René Schütze

Da bestyrelsen i Den Europæiske Bankmyndighed (EBA) kort før påske besluttede at droppe myndighedens undersøgelse af det danske og estiske finanstilsyns mulige lovbrud i Danske Bank-skandalen, sad de to hovedmistænkte selv med ved bordet. Det skriver Information.

Som medlemmer af EBA’s bestyrelse deltog både Finanstilsynets direktør, Jesper Berg, og hans estiske kollega, Andres Kurgpold, i afstemningen om, hvorvidt deres myndigheder har forsømt deres tilsynspligt over for banken i forbindelse med hvidvaskskandalen.

Det erkender EBA nu over for Information.

"Jeg kan bekræfte, at de ikke erklærede sig inhabile i sagen," skriver presseansvarlig i EBA Franca Rosa Congiu i et mailsvar.

De nye oplysninger vækker hård kritik. For lovgivningen fastslår, at medlemmer af EBA’s bestyrelse "bør agere uafhængigt og udelukkende i unionens interesse".

Og de to tilsynsdirektører har en klar interessekonflikt, mener Niels Skovmand Rasmussen, der er lektor i jura på Syddansk Universitet og ekspert i finansiel regulering.

"Det rejser en tvivl om, hvorvidt de to tilsynsdirektører udelukkende har varetaget EU’s interesser, når der er en oplagt interessekonflikt til stede," siger Niels Skovmand Rasmussen.

Han bakkes op af politisk chef i Mellemfolkeligt Samvirke Lars Koch, der har fulgt hvidvasksagen tæt.

"Det er helt hat og briller," siger han.

"Både ved diskussionen om sagen og ved afstemningen burde de træde uden for døren. Man kan selvfølgelig ikke være med til at afsige dom over sig selv."

Også Jakob Dedenroth Bernhoft, der er hvidvaskekspert og direktør hos Revisorjura.dk, kritiserer de to tilsynschefers tilstedeværelse i mødelokalet.

"Det er fuldstændig åbenlyst, at de to ikke kan sidde med ved bordet og stemme om, hvorvidt de har gjort deres arbejde ordentligt," siger han.

Som Information i dag kan afsløre, konkluderede EBA’s undersøgelseskomité, at den danske og den estiske myndigheds tilsyn med Danske Bank fra 2007-2014 var så mangelfuldt, at det er i strid med EU-retten på hele fire punkter.

Men det var et flertal i bestyrelsen, der består af chefer fra de 28 EU-landes nationale tilsynsmyndigheder, ikke enige i.

"EBA har lukket sin formelle efterforskning af et muligt brud på EU-retten begået af det estiske og det danske finanstilsyn," skrev EBA i en kortfattet pressemeddelelse den følgende dag.

"Ved en afstemning på mødet den 16. april 2019 afviste EBA’s bestyrelse et forslag om et brud på EU-lovgivningen."

"Det, der er sket i Estland, er meget alvorligt, men Finanstilsynet agerede i overensstemmelse med EU-lovgivningen," udtalte direktør Jesper Berg i en pressemeddelelse.

Finanstilsynet nævnte ikke med et ord, at efterforskerne faktisk havde opdaget en række lovbrud, og at Jesper Berg selv havde været med til at afgøre, at EBA skulle droppe undersøgelsen.

EBA’s habilitetsregler fastslår, at bestyrelsesmedlemmer skal erklære sig inhabile i beslutninger, hvor de kan have en interessekonflikt. Men EBA oplyser, at reglerne kun har været møntet på en "personlig" interessekonflikt og ikke en "institutionel".

Det forbehold påvirker dog ikke juralektor Niels Skovmand Rasmussens vurdering af danske Jesper Berg og estiske Andres Kurgpolds interessekonflikt i dette tilfælde:

"Selv om der ikke er en pligt til, at de skal undlade at stemme, er det problematisk, at de to tilsynsmyndigheder medvirker til at afgøre deres egen sag. Det skal også ses i lyset af den offentlige kritik af, at beslutningsprocesserne i EBA’s bestyrelse er præget af nationale frem for europæiske interesser," siger Niels Skovmand Rasmussen.

EBA skriver til Information, at de fremover vil ændre praksis, så bestyrelsesmedlemmer "vil blive udelukket fra at stemme i sager, hvor de har en interessekonflikt."

"Vi vil se på, hvordan vi kan implementere dette, herunder i forhold til efterforskning af brud på EU-lovgivningen, i de kommende måneder," skriver presseansvarlig Franca Rosa Congiu.

Finanstilsynets Jesper Berg har på trods af gentagne forespørgsler fra Information ikke ønsket at stille op til interview.

Det estiske finanstilsyn skriver i et mailsvar til Information, at de mener, mødet i EBA forløb "i overensstemmelse med tidligere lignende møder og den praksis, EBA har haft angående sager om mulige brud på EU-retten", og at det ikke kan komme som en overraskelse for EBA, at Andres Kurgpold er en del af den estiske myndigheds ledelse.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Information)

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs