FinansWatch

Optakt til Danske Bank-regnskab: Hvidvasksag og mangel på topchef spøger stadig

Gamle sager vil fortsat fylde, når Danske Bank tirsdag kommer med kvartalsregnskab.

Foto: Ritzau Scanpix/Reuters

Det vil endnu en gang være gammel vin på nye flasker, der vil blive proppet op på tirsdag, når Danske Bank kommer med regnskab for de første tre måneder af 2019.

Selv om tallene også vil fylde en del, når regnskabet lander, så er det hvidvasksagen og afledte effekter af den samt manglen på en permanent direktør, der vil tage fokus.

Det vurderer Thomas Eskildsen, der er aktieanalytiker i Handelsbanken, forud for regnskabet.

"Noget af det, der spøger fortsat, er den estiske forretning - men det kommer til at være på en lidt anden måde i det her regnskab i forhold til tidligere. Det estiske finanstilsyn har bedt banken om at forlade landet - og det er faktisk det ultimative, et tilsyn kan give en bank, at den skal aflevere sin licens til at drive bank i landet," siger Thomas Eskildsen til Ritzau Finans.

"Så det er klart, at der vil blive set efter effekter af det i tallene," siger han.

Simon Hagbart, senioranalytiker i Jyske Bank, vurderer, at fraflytningen i løbet af året kan betyde, at Danske Bank bliver nødt til at nedpræcisere det forventede overskud for 2019.

"En negativ engangseffekt fra flytningen af Baltikum og Rusland til ikke-kerneaktiviteter såvel som faldende renter og stigende finansieringsomkostninger samt udgifter til hvidvaskbekæmpelse lægger således pres på indtjeningen, der bør lande under midtpunktet af intervallet 14-16 mia. kr. (ekskl. salget af Danica Pension Sverige)," siger analytikeren i en analyse af banken.

"En eventuel nedpræcisering, der primært vil være foranlediget af en engangseffekt og allerede er afspejlet i konsensus, bør dog have begrænset effekt på aktiekursen," påpeger Simon Hagbart Madsen.

Erstatningssager på vej

Flere steder som i USA, Frankrig og herhjemme er der erstatningssager på vej mod Danske Bank i forbindelse med den estiske hvidvasksag. Blandt andet har de to amerikanske advokatfirmaer Grant & Eisenhofer og DRRT officielt anlagt et søgsmål ved Københavns Byret, hvor de går efter en erstatning på 3,1 mia. kr. for investorer i 19 lande.

Danske Bank nåede i sin egen undersøgelse af sagen om hvidvask i Estland frem til, at der var skyllet op mod 1500 mia. mistænkelige kr. gennem banken i årene mellem 2007 og 2015.

Fælles for alle søgsmålene er, at man ikke mener, at Danske Bank har oplyst markedet tilstrækkeligt om hvidvasksagen. Det har medført, at investorer har købt aktier på forkerte betingelser og til en forkert pris.

"Jeg vil også holde øje med, om der er noget nyt i forhold til dialogen med myndighederne - og her er det specielt de amerikanske myndigheder, jeg vil tænker på," siger Thomas Eskildsen.

Finanstilsynet skønner, at en buffer på 10 mia. kr. er tilstrækkelig i forbindelse med eventuelle erstatninger.

Danske Bank mistede sin topchef, Thomas Borgen, i kølvandet af skandalen i september sidste år. Siden har Jesper Nielsen været midlertidig direktør - og om der er nyt her, er også noget, der vil være i fokus på tirsdag.

Kundeflugt eller ej

"Og så er det klart, at det vil blive interessant at se på kundeudviklingen i banken. I forbindelse med hvidvasksagen kan de lave renter have fået nogle kunder til at flytte," siger Handelsbankens analytiker.

Mens kundeflugten hidtil har været ret begrænset trods skandalen, vurderer Thomas Eskildsen, at låneomlægninger i forbindelse med realkreditlån kan være det, der kan få kunder til at skifte bank.

Også Simon Hagbart Madsen fra Jyske Bank mener, at "tendensen kan have accelereret (hos privatkunderne) let i første kvartal med afsæt i faldende renter, der har øget konverteringslysten, og kan have fået flere danskere til at revurdere deres bankforbindelse."

"Vi forventer fortsat, at øvrige segmenter vil forblive tæt på upåvirkede særligt efter Swedbanks hvidvasksag," påpeger han.

Samlet venter analytikerne ifølge et estimat indsamlet af Ritzau Estimates, at bundlinjen falder til 3560 mio. kr. i første kvartal i år fra 4873 mio. kr. i første kvartal 2018.

Det sker på baggrund af samlede indtægter, der ses lande på 10.866 mio. kr. mod 11.452 mio. kr. i de første tre måneder af 2018.

For hele 2019 venter Danske Bank et nettoresultat på 14-16 mia. kr. Her venter analytikerne forud for regnskabet, at banken scorer i toppen af forventningerne med et overskud efter skat på 15,7 mia. kr

Tabel for analytikernes forventninger til Danske Banks regnskab for første kvartal af 2019:

Af seks analytikere, der har oplyst anbefaling af aktien, anbefaler de tre "køb/akkumuler", mens de resterende tre anbefaler "hold/neutral".

1) Den 11. april oplyste Danske Bank og en række andre banker salget af LR Realkredit for 2,6 mia. kr. Danske Bank har 31,45 pct. af aktierne i LR Realkredit.

2) Den 11. december 2018 solgte Danske Bank Danica Pension Sweden til en forventet pris på 2,6 mia. svenske kr., hvoraf de 235 mia. svenske kr. er på kontant basis. Salget ventes godkendt i første halvår 2019.

Regnskabet ventes offentliggjort tirsdag den 30. april klokken 8.00.

Danske Bank sætter endelig dato på it-klenodies begravelse 

Storaktionær vil se kursstigninger hos Danske Bank 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs