FinansWatch

USA-myndigheder udvider undersøgelse af Danske Bank

Amerikanske myndigheder har bedt to nordiske storbanker om informationer vedrørende transaktioner med Danske Bank i forbindelse med hvidvasksagen i Estland.

Foto: Ritzau Scanpix/Reuters

New York State Department of Financial Services har bedt yderligere to andre nordiske storbanker om informationer omkring deres transaktioner med Danske Bank i forbindelse mistanken om hvidvask af enorme milliardbeløb igennem bankens filial i Estland.

Det skriver Bloomberg News torsdag aften med henvisning til en unavngiven kilde med kendskab til sagen.

Det er Nordea Bank og Skandinaviska Enskilda Nanken (SEB), som er blevet bedt om at give yderligere informationer, og de to banker skal samtidig fortælle mere om deres eget samarbejde med advokatfirmaet Mossack Fonseca, der er den centrale aktør i en anden skandale under navnet "Panama Papers".

Ifølge Bloomberg News er der ikke indikationer på, at de to banker, Nordea og SEB, skal have gjort noget forkert i forbindelse med den formodede hvidvaskning gennem Danske Bank.

Meldingen om myndighederne i New Yorks interesse kommer i kølvandet af onsdagens artikel i Financial Times, som kunne fortælle, at New York State Department of Financial Services tilbage i februar bad Swedbank om flere oplysninger i forbindelse med en række sager, herunder Danske Bank-sagen og Panama Papers.

Udover transaktioner med Danske Bank er Nordea og SEB også blevet bedt om at supplere oplysninger om transaktioner med en række andre banker, skriver Bloomberg News. Herunder FBME Bank med forretning på Cypern og i Tanzania, Moldindconbank i Moldova, Trasa Komercanka og ABLV Bank i Letland samt russiske Ukio Bankas.

Myndighederne i New York har ikke ønsket at kommentere Bloombergs artikel, og nyhedsbureauet oplyser samtidig, at det ikke umiddelbart har fået svar på henvendelser til SEB og Nordea.

Danske Banks egen interne undersøgelse konkluderede i efteråret, at transaktioner for 200 mia. euro gennem den estiske filial var mistænkelige.

For Swedbanks vedkommende afslørede SVT1, svensk stats-tv, tidligere på ugen, at en intern undersøgelse havde fundet overførsler gennem den såkaldte portefølje af "højrisiko udenlandske kunder" på 135 mia. euro eller mere end 1400 mia. svenske kr. - et meget stort spring fra de hidtidige 95 mia. svenske kr.

SVT1 har også hævdet, at Swedbank har givet de amerikanske myndigheder forkerte oplysninger, hvilket Swedbank i en pressemeddelelse onsdag afviste.

Torsdag gik Swedbanks aktie i en længere børspause, da koncernen valgte at afskedige sin danske koncernchef, Birgitte Bonnesen.

New York State Department of Financial Services har kun myndighedsopsyn med banker med banklicens i delstaten New York, men da mange af verdens største banker clearer deres dollartransaktioner på Manhattan, har myndigheden indflydelse langt ud over New York.

Investorer sagsøger Danske Bank for over 3 milliarder kroner 

Estisk banklobby klar med nye hvidvasktiltag 

Swedbank taber milliardbeløb i værdi efter direktørfyring 

Mere fra FinansWatch

Topdanmark holder udbyttefest

Ved den kommende generalforsamling vil Topdanmark foreslå at uddele, hvad der svarer til 145 pct. af årets overskud. Det er mere, end analytikerne havde regnet med.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs