FinansWatch

Danske Bank hyrer prominent advokathus til forsvar mod investors hvidvasksøgsmål

Danske Bank har nu valgt det amerikanske advokathus, der skal forsvare storbanken i hvidvasksøgsmål. Det er et fremtrædende selskab, der har erfaring med et af historiens største forlig efter en olieeksplosion og har bistået med børsnotering af superbiler, ligesom selskabet repræsenterede kæmpe finanshuse i USA efter finanskrisen.

Foto: Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen

Danske Bank har nu fundet et advokathus til at forsvare sig i søgsmålet fra det amerikanske pensionsselskab for blikkenslagere, Plumbers & Steamfitters Local 773 Pension Fund.

Det bekræfter banken overfor FinansWatch.

"Vi kan bekræfte, at advokatfirmaet Sullivan & Cromwell repræsenterer Danske Bank i sagen," skriver pressechef i Danske Bank, Kenni Leth, og tilføjer, at man ikke har yderligere kommentarer.

Søgsmålet baserer sig på, at Danske Banks aktiekurs er drattet, siden sagen om hvidvask i den estiske filial blev kendt. Sagen har berørt pensionsselskabet, da de gennem investeringsredskabet American Depositary Receipts, ADR'er, har investeret i udviklingen i bankens aktiekurs.

ADR'er udstedes af en partnerbank på baggrund af almindelige aktier, men giver udenlandske virksomheder lettere adgang til amerikansk kapital, og amerikanske investorer lettere adgang til eksempelvis danske aktier.

Pensionsselskabets baggrund for at rejse erstatningskravet er, at Danske Bank ifølge selskabet har vildledt markedet ved ikke at gå offentligt ud og fortælle om hvidvasksagen, da der første gang blev rejst røde flag i banken i 2013 og 2014.

Danske Bank og fire tidligere topledere sagsøgt i USA  

Ferrari, finanskrise og olieeksplosion

Navnet Sullivan & Cromwell sidder næppe på rygraden hos mange danskere. Til gengæld har de fleste nok stiftet bekendtskab med nogle af de sager og virksomheder, advokathuset gennem 140 år har repræsenteret. Blandt andet har man bistået bilfabrikanterne Ferrari og Ford i deres børsnoteringer.

Finanssektoren er dog heller ikke ukendt grund for selskabet. Efter den amerikanske finanskrise repræsenterede advokathuset selskaber som investeringsbankerne Bear Stearns og JP Morgan Chase samt det store forsikringsselskab AIG, som New York Times skrev i et portræt af seniorformand hos Sullivan & Cromwell, H. Rodgin Cohen, i 2009.

Sullivan & Cromwell var også repræsentanter for British Petroleum, BP, efter det store olielæk som følge af en eksplosion på olieplatformen Deepwater Horizon i 2010. Det endte i 2015 med et historisk stort forlig på 18,7 mia. dollars, eller cirka 120 mia. kr. i nutidens valutakurs, betalt af energiselskabet.

Derudover er advokathuset velkendt i M&A-branchen. Eksempelvis var man rådgiver på den hollandske storbank ING's salg af det canadiske datterselskab ING Bank of Canada i 2012 for 3,1 mia. dollars.

Topfolk på forsvarsbænken

I retsdokumenter, FinansWatch har set, fremgår det, at også en række tidligere topfolk i Danske Bank sagsøges af Plumbers & Steamfitters Local 773 Pension Fund. Det gælder blandt andet Danske Banks tidligere bestyrelsesformand Ole Andersen, tidligere adm. direktør Thomas F. Borgen samt tidligere medlem af direktionen i Danske Bank og fratrådt formand for Finanstilsynet, Henrik Ramlau-Hansen.

Af nuværende medarbejdere tæller Jacob Aarup-Andersen, der blev kørt i spidsen til at overtage efter Thomas Borgen, men blev afvist af Finanstilsynet, fordi han ifølge tilsynet ikke levede op til fit & proper-reglerne, altså regler om ledelsesmedlemmers egnethed og hæderlighed. Han er i dag direktør for bankens kapitalforvaltning.

Danske Bank ønsker ikke at kommentere på, om man vil afholde udgifterne for disses forsvar, samt om de også skal forsvares af Sullivan & Cromwell. Banken har heller ingen kommentarer til, hvorvidt advokatselskabet skal være juridisk forsvarer, hvis der opstår flere sager i USA.

Fra advokathuset står partner Brian T. Frawley som underskriver på retsdokumenter i sagen.

På hans hjemmeside fremgår det, at han i otte år er blevet kåret til "New York Super Lawyers," mens han siden 2014 har været en del af USA's top 500 advokater, "The Legal 500 United States."

Det fremgår videre, at sagen endnu ikke er gået i gang. Den sagsøgende pensionskasse har tidligere meldt ud, at man vil forsøge at samle flere investorer, der måtte være ramt af tab efter køb af ADR-papirer.

Advokathuset på den anden side af bordet hedder Robbins Geller Rudman & Dowd.

Danske Bank om søgsmål fra amerikansk pensionskasse: Kommer ikke bag på os

Stort søgsmål fra institutionelle investorer på vej mod Danske Bank

Erfaren aktionærkriger gør klar til at krydse klinger med Danske Bank

Belgisk sagsøgers spørgsmål spænder vidt i Danske Bank-sag

Danske Bank-aktionærer vil have svar på 45 spørgsmål om hvidvask

Danske Bank-direktør: Hvidvaskbøder får ikke stor betydning for medarbejderbonusser

Tysk storbank afviser at reservere penge til søgsmål i Danske Banks hvidvasksag

Stribe af udenlandske søgsmål bliver modtaget med "en vis sindsro" i Danske Bank

Advokaters jagt på Danske Bank får kritik: Et "tag selv-bord" som koster aktionærerne dyrt 

Mere fra FinansWatch

ATP og Mærsk-ejer satser stort på aarhusiansk jordvarmeanlæg

Landets største pensionspengekasse, ATP, gør nu klar til at investere i at hente vedvarende energi op af jordens indre. Sammen med energiselskabet NRGI og A.P. Møller Holding bliver ATP medejer af selskabet Innargi, der skal etablere et geotermisk anlæg under jorden i Aarhus.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs