FinansWatch

Danske Bank vil i anti-hvidvask-førertrøjen med milliard-investering

Hundredevis af ansatte og en stærkere digital kontrol er en del af planen for, hvordan Danske Bank vil formøble ny investering i hvidvaskindsats på to mia. kr.

Foto: PR/Danske Bank

600 ekstra ansatte og en øget digital kontrol. Det skal en del af de op til 2 mia. kr., som Danske Bank de næste tre år vil bruge på at styrke sin indsats mod hvidvask, gå til.

Det fortæller bankens midlertidige direktør, Jesper Nielsen, på et pressemøde, efter at banken fredag har præsenteret sit regnskab for 2019.

"Det er fair at sige, at vores kunder og stakeholders fortjener, at vi på bagkant af hvidvask-sagen tager førertrøjen på det her felt," siger han og peger på særligt to tiltag i den proces:

"Det er vigtigt, at vi gør det nemmere for vores kunder. Det gør vi ved at gøre det digitalt, og det gør det nemmere at kontrollere og have overblik og analyse på, hvad der sker. Vores digitale kontrol får et kæmpe løft."

"Derudover øger vi bemandingen med omkring 600 i 2019, som skal bidrage til at klare forpligtelserne over for myndigheder omkring rapportering og overvågning af kunder," lyder det fra direktøren.

Tiltaget kommer, efter at en undersøgelse sidste år viste, at op mod 1500 mia. kr. var strømmet gennem Danske Banks afdeling i Estland, hvoraf en stor del ansås som "mistænkelige".

Undersøgelsen blev iværksat, efter at Berlingske Business i foråret afslørede mulig hvidvask i afdelingen. Derfor igangsatte banken selv en undersøgelse af sagen, hvilket førte til, at daværende direktør, Thomas Borgen, trak sig.

"Der har været en lang række konsekvenser af sagen. Det er blandt derfor, jeg står foran jer i dag, ligesom at der ikke er nogen tilbage i ledelsen - i hverken Danmark eller Baltikum - som har været involveret," lyder det fra Jesper Nielsen.

Han satte sig i direktørstolen, efter at Thomas Borgen forlod sin post. Stolen ser dog ud til kun at være låns. Danske Bank meldte således ved udnævnelsen ud, at han ikke var kandidat til en fast tjans.

"Der er ingen tvivl om, at vi har en kæmpe opgave foran os med at vinde kundernes tillid. Alle interessenter i samfundet skal overbevises om, at vi står et helt andet sted, end da det fandt sted i Estland."

"Derfor kommer vi også i 2019 til at skærpe indsatsen mod hvidvask ganske betydeligt. Vi har fået ny ledelse og strategi i Baltikum, hvor vi kun betjener nordiske kunder, så vi har reduceret risikoen væsentligt her," siger Jesper Nielsen.

Danske Banks regnskabstal var over en bred kam dårligere i 2018, end det var tilfældet året forinden. De var dog stort set som ventet af analytikerne. Fredag ved 11.30-tiden stiger Danske Bank-aktien 1,4 pct. til en pris på 122,20 kr.

Overblik: Læs alle historier om Danske Banks regnskab 

Danske Bank-chef håber at sætte prop i kundetabet i 2019 

Mere fra FinansWatch

Ny direktør vil ikke have ret, bare fordi hun er chef: "Det bedste argument bør vinde"

Efter små tre år i Microsoft Danmark vinker Anne Marie Kindberg farvel for i stedet at blive kommerciel direktør hos fintech-virksomheden Lunar fra 1. februar. De første dage skal hun formentlig lytte lidt mere, end hun skal tale, og så ser hun frem til at blive en del af en virksomhed, der ifølge hende kommer til at revolutionere bankbranchen, som vi kender den.

Danske Bank henter ny direktør fra egne rækker

Danske Bank har fået ny adm. direktør i Danske Invest Asset Management, som banken har hentet internt. Den nye direktør har derudover også erfaring fra sin tid som investeringschef i en dansk hedgefond og Finanstilsynet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs