FinansWatch

Pensionsselskaber lurepasser om søgsmål mod Danske Bank

De danske pensionsselskaber er fåmælte på spørgsmålet om, hvorvidt de går med i et af de mange søgsmål, der er på vej mod Danske Bank som følge af hvidvasksagen. Kun to selskaber har taget klar stilling. En god forklaring er, at den type søgsmål er udansk, vurderer direktør i tænketank.

Danske Banks daværende ledelse i forbindelse med offentliggørelsen af bankens egen undersøgelse af hvidvasksagen den 19. september Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

"Ingen kommentarer" eller "det har vi ikke taget stilling til".

Det er de gængse og korte svar, som FinansWatch har fået ved en rundringning til hovedparten af de danske pensionsselskaber på spørgsmålet om, hvorvidt de vil gå med i et af de mange søgsmål mod Danske Bank. Kun to har taget klar stilling til, hvad de vil gøre.

FinansWatch kunne i sidste uge fortælle, at mindst 20 konsulent- og advokatfirmaer arbejder på søgsmål mod Danske Bank som følge af hvidvasksagen.

MP Pension, der flere gange har markeret sig i sagen, vil som en af få godt uddybe sine overvejelser.

"Det er meget flydende"

"Det mest ærlige svar er, at vi endnu ikke har taget stilling til det," siger Anders Schelde, investeringschef i MP Pension.

"Der er i øjeblikket en masse konsortier i gang med søgsmål. Nogle har måske givet op, mens andre er blevet til noget. Det er meget flydende, og vi mangler noget konkret at forholde os til nu," uddyber han.

Anders Schelde
Foto: PR.
Anders Schelde, investeringschef i MP Pension.

Hvad taler for at gå med i et søgsmål?

"Man skal i hvert fald have en tro på, at man har en sag, en chance for at vinde den, og man skal synes, at den er rimelig og retfærdig. Man skal også kunne retfærdiggøre, at man har noget til gode over for andre aktionærer," siger Anders Schelde.

"Ikke specielt dansk"

De mange potentielle søgsmål mod Danske Bank centrerer sig om aktionærernes mulige tab som følge manglende information fra bankens side omkring hvidvasksagen.

Hvis man er en pensionskasse, skal man være rigtig dygtig i sin kommunikation med opsparerne om, hvorfor man fastholder at eje aktien, og hvordan dialogen går med virksomheden.

Jane Jagd, direktør i tænketanken Center for ESG Research

Danske Banks værdi er blevet halveret, efter sagen kom frem. Berlingske Business bragte de første kritiske artikler om sagen i 2017, men først i februar 2018 begyndte det at sætte sig i kursen, der faldt fra omkring 240 kr. til i dag at handle omkring kurs 122.

Jane Jagd, der er direktør i tænketanken Center for ESG Research, der arbejder med ansvarlige investeringer, ser flere årsager til, hvorfor pensionsselskaberne i øjeblikket er tilbageholdende med at melde noget ud.

"Det er jo ikke specielt dansk med et søgsmål. Det er en meget amerikansk tanke. Der er jo også risikoen for, at man kan tabe sådan et søgsmål, og det koster penge. Og så kan man spørge, om man så i virkeligheden varetager opsparernes interesse, hvis man taber," siger Jane Jagd og tilføjer:

"Men måske netop fordi det ikke er noget, vi har tradition for i Danmark, så tror jeg, at man lurepasser på, hvad de andre pensionskasser gør."

Jane_edit.jpg
Jane Jagd, direktør i tænketanken Center for ESG Research

Er det okay, at pensionsselskaberne ikke har lyst til at sige noget nu?

"På pensionsselskabernes kommende årsmøder skal de nok forvente, at der kan komme spørgsmål om søgsmålene. Og så er man jo nødt til at kunne forklare, hvorfor man i givet fald ikke er gået med, eller hvorfor man er gået med. Det skal man jo kunne forklare," siger Jane Jagd.

To selskaber afviser søgsmål

To selskaber har dog gjort deres stilling klar, nemlig PFA og AP Pension.

Begge afviser at gå ind i et søgsmål mod Danske Bank. Det er nyt, at AP Pension ikke vil gå med i et søgsmål, mens PFA allerede tidligere i denne måned kom med en melding.

"Vi har ikke yderligere kommentarer end, hvad vi har sagt tidligere i forbindelse med evt. retssager mod Danske Bank. Nemlig, at vi ikke har planer om at deltage i søgsmål. Med de nu væsentligt skærpede tiltag mod hvidvask i banken og med udskiftningen i øverste ledelseslag er der taget vigtige skridt på vejen mod at genoprette tilliden, hvilket vi som aktive ejere støtter op om og engagerer os i via vores direkte dialog med banken," lyder det fra PFA.

Dermed følger PFA opfordringen fra Danske Banks hovedaktionær, A.P. Møller Holding, om i stedet at indgå i løbende dialog og samarbejde for at få banken på ret køl.

"Skal være dygtig i sin kommunikation"

Hvidvasksagen har også påvirket danskernes holdning til Danske Bank, som i imagemålinger er drønet til bunds.

Senest viste en Wilke-måling for FinansWatch fra slutningen af 2018, at 77 pct. af danskerne mener, at hvidvasksagerne har svækket Danske Banks troværdighed i høj eller meget høj grad.

På grund af danskernes interesse for sagen har pensionsopsparerne krav på at få at vide, hvad der foregår i forhold til deres penionsselskabs investering i Danske Bank, mener Jane Jagd.

"Hvis man er en pensionskasse, skal man være rigtig dygtig i sin kommunikation med opsparerne om, hvorfor man fastholder at eje aktien, og hvordan dialogen går med virksomheden. Det vil være enormt vigtigt for pensionskasserne, at de kan vise, at de har en dialog og kan vise en fremdrift," siger hun.

Så du har forståelse for, at de i øjeblikket er forholdsvis stille?

"Ja. Det ville jeg også være."

Jane Jagd mener dog ikke, at der er tale om, at den danske finanssektor – som indimellem omtales som en fætter-kusine-fest – skulle holde hånden over hinanden.

"Jeg tror simpelthen, at de er usikre på selve konceptet omkring søgsmål. Det er ikke sådan, vi normalt håndterer det i Danmark. Derfor sidder de og lurer. Så jeg tror ikke, der er tale om kammerateri," siger hun.

Erfaren aktionærkriger gør klar til at krydse klinger med Danske Bank

Advokaters jagt på Danske Bank får kritik: Et "tag selv-bord" som koster aktionærerne dyrt

Advokatfirmas stævning af Danske Bank trækker ud – private er med i gruppesøgsmål

Advokathuse i klapjagt på Danske Bank: Forbereder stribevis af søgsmål

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere