FinansWatch

Minister: Ingen grund til at gå efter Finanstilsynet i hvidvasksag

Rasmus Jarlov vil tilføre Finanstilsynet flere ressourcer efter den store sag om hvidvask i Danske Bank.

Finanstilsynet har ført et utilfredsstillende tilsyn med Danske Bank i sagen om hvidvask for et meget stort milliardbeløb.

Men der er ingen tegn på pligtforsømmelse hos Finanstilsynet, der kan se frem til at få tilført flere penge for bedre at kunne håndtere hvidvasksager i fremtiden.

Det siger erhvervsminister Rasmus Jarlov (K), efter at Finanstilsynet tirsdag offentliggjorde en redegørelse om sagen.

"Jeg ser ingen anledning til at gå efter Finanstilsynet i denne sag, for der er ingen forhold, der kaster mistanke om, at Finanstilsynet skulle have begået pligtforsømmelser. Men det er klart, at der er behov for et stærkere tilsyn og et stærkere finanstilsyn. Det er en opgave, der skal løses," siger han.

I perioden fra 2007 til 2015 flød omkring 1500 mia. kr. gennem Danske Banks filial i Estland uden nævneværdig kontrol.

Rasmus Jarlov kalder det "enormt utilfredsstillende", at en så stor sag kan finde sted i en dansk bank.

Finanstilsynet har som en del af redegørelsen fremsat 23 forslag, som skal styrke tilsynets arbejde med at bekæmpe hvidvask i danske banker.

Et af forslagene handler om flere midler til Finanstilsynet, som ønsker cirka 66 millioner kroner tilført i år og omkring 56 mio. kr. årligt i de efterfølgende år.

"Det er ret sikkert, at vi kommer til at give Finanstilsynet flere ressourcer. Det har de behov for. Vi har behov for, at tilsynet med danske banker bliver stærkere. Vi vil ikke acceptere en sag som den, der har været i Danske Bank, kan foregå i en dansk bank. Derfor har vi behov for et tilsyn i europæisk topklasse," siger Rasmus Jarlov.

Han vil først nærlæse alle forslag i dybden, inden han melder yderligere ud om, hvilke af forslagene han vil arbejde videre med.

Overordnet set mener han dog, at de 23 forslag "ligger inden for skiven".

Overblik: Her er Finanstilsynets svar på kritik i hvidvasksag

Dansk Folkeparti sår tvivl om frikendelse af Finanstilsynet

Politikere: Tilsyn må erkende medansvar i hvidvasksag

Finanstilsynet forsvarer sig selv i ny redegørelse: Vi har levet op til vores forpligtelser 

Mere fra FinansWatch

Ny direktør vil ikke have ret, bare fordi hun er chef: "Det bedste argument bør vinde"

Efter små tre år i Microsoft Danmark vinker Anne Marie Kindberg farvel for i stedet at blive kommerciel direktør hos fintech-virksomheden Lunar fra 1. februar. De første dage skal hun formentlig lytte lidt mere, end hun skal tale, og så ser hun frem til at blive en del af en virksomhed, der ifølge hende kommer til at revolutionere bankbranchen, som vi kender den.

Tribal-banker vinder frem

Neobanker, hvor kundebase og formål er drevet af markører som etnicitet, politisk tilhørsforhold eller klima, vinder frem i Tyskland, USA og Storbritannien.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs