FinansWatch

Analytikere: Største svaghed hos Danske Banks midlertidige CEO er manglende erfaring

Selv om Danske Banks midlertidige topchef, Jesper Nielsen, ifølge flere analytikere gør et godt job, mangler han erfaring for at kunne blive godkendt som permanent CEO.

Jesper Nielsen

Danske Banks midlertidige direktør, Jesper Nielsen, gør et godt stykke arbejde - faktisk så godt, at han burde kandidere til at sætte sig permanent i direktørstolen.

Sådan lyder det fra flere analytikere, der dog peger på, at manglende erfaring fra øverste ledelseslag kan forhindre en fast tjans til den midlertidige direktør.

"Jesper Nielsen har bankerfaringen, men han har ikke topledererfaring, så det kunne godt være det, der betyder, at han ikke bliver godkendt. Men jeg synes, at han fra andre vinkler er en god kandidat - også fordi jeg allerede synes, han har bevidst, at han har de kompetencer, der skal til for at genetablere tilliden," lyder det fra Sydbank-analytikeren Mikkel Emil Jensen.

I september forlod den daværende direktør, Thomas Borgen, stillingen, hvorefter Jesper Nielsen, der har været i banken siden 2000, overtog tjansen.

Afskeden kom, da Danske Bank præsenterede en undersøgelse af mulig hvidvask i bankens estiske afdeling. Der er samlet set flydt 1500 mia. kr. gennem banken, og en stor del af beløbet betegnes som mistænkeligt.

Jesper Nielsen har siden formået at løfte opgaven, hvorfor Simon Hagbart Madsen, aktieanalytiker hos Jyske Bank, også ser ham som en oplagt kandidat til posten fremadrettet.

"Der en kort periode at bedømme en direktørs arbejde på, men jeg synes, han er en oplagt kandidat til at fortsætte på posten og sikre stabilitet."

"Det er svært at finde argumenter mod Jesper Nielsen på nuværende tidspunkt. Ét kunne være, at man ønskede en ekstern kandidat for at signalere et retningsskifte. Alternativt kunne man tilstræbe en kandidat med større erfaring som administrerende direktør," siger han.

Tilsyn har fokus på erfaring

Danske Bank har allerede fået afvist én kandidat til den ledige direktørstol. I oktober afviste Finanstilsynet således bestyrelsens foretrukne kandidat, Jacob Aarup-Andersen.

Det var netop erfaring - eller mangel på samme - som blev afgørende for, at den nuværende bankdirektør, der er ansvarlig for "Wealth Management" i banken, ikke fik tjansen.

"Det tyder på, at Finanstilsynet har et stort fokus på de her "fit and proper"-regler," siger Mikkel Emil-Jensen og peger på, at det også kan koste Jesper Nielsen stillingen.

Da Danske Banks daværende direktør Thomas Borgen i september sagde farvel, sagde også bankens bestyrelsesformand Ole Andersen, at han ville træde tilbage på et uspecificeret tidspunkt.

Han fik dog ikke lov til at blive siddende til den ordinære generalforsamling i marts 2019, for storaktionæren A.P. Møller Holding anmodede om en ekstraordinær en af slagsen.

I december blev Karsten Dybvad derfor valgt til ny formand, og det har skabt klarhed, hvilket kan lette processen i at finde en ny direktør, lyder vurderingen fra Sydbank-analytikeren.

"Banken har stadigvæk noget tid at løbe på, inden alarmklokkerne begynder at ringe, fordi den midlertidige direktør, Jesper Nielsen, i mine øjne har gjort det godt omkring regnskabet og hele hvidvasksagen. Det giver lidt luft i den anden ende til at finde en ny," lyder det fra Mikkel Emil Jensen.

Bankens strategi skal ikke ændres radikalt

Uanset hvem der ender med at sætte sig i den varme stol, så er det ikke radikale ændringer i forhold til bankens strategi, som vedkommende skal iværksætte.

Simon Hagbart Madsen fra Jyske Bank peger på, at Danske Bank allerede implementerer en del af de tiltag, der skal til for at sikre den fremadrettet. Der fokuseres på at fastholde kundegrundlaget og på at eksekvere på den nordiske strategi.

"En ny administrerende direktør vil selvfølgelig have fokus på at fortsætte den tendens og få skabt lidt mere ro om fremtidsudsigterne for Danske Bank helt overordnet."

"Jeg tror, at forretningsstrategien forbliver forholdsvis uforandret. Det bliver noget med fortsat at tage afstand til hvidvasksagen og fokusere på fortsat at eksekvere på strategien," lyder det fra aktieanalytikeren.

Heller ikke Mikkel Emil Jensen fra Sydbank mener, at det ud fra et forretningsmæssigt synspunkt skal der ændres det store i bankens strategi.

"Asfalten er tør – i hvert fald i en periode frem – i og med at strategien er på plads. Ud fra et finansielt synspunkt er der ikke de store bekymringer om, hvor banken skal hen. Derfor skal de ikke finde en direktør, der skal til at ændre strategien, så det giver også noget luft. Det er dog højeste prioritet, for der mangler en kaptajn ved roret," siger han.

Afsløringerne af hvidvask i Danske Banks estiske afdeling er lavet af Berlingske, der siden marts har kunnet berette om hvordan alt fra russiske rigmænd til regimet i Aserbajdsjan har kanaliseret milliarder gennem banken i Estland.

Danske Bank er blandt andet sigtet af Bagmandspolitiet (Søik) for overtrædelse af hvidvaskloven som følge af for dårlig kontrol med bankens estiske filial.

Mere fra FinansWatch

Instabank sagsøger Lunar efter droppet opkøb

Afblæsningen af Lunars opkøb af norske Instabank står nu til at udløse et søgsmål mod den danske fintechbank. ”Vi regner med, at næsten alle aktionærer vil være med,” siger adm. direktør.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs