FinansWatch

S-profil advarer Danske Bank: Opfør jer ordentligt eller bliv skilt ad

Banker, der ikke lever op til fællesskabets tillid, skal splittes op, siger Peter Hummelgaard (S) i en direkte advarsel til Danske Bank. S-toppen og Radikale Venstre afviser forslaget.

Foto: Ints Kalnins/Ritzau Scanpix

Danske Banks hvidvaskskandale understreger, at det kan være farligt for hele samfundet, når grådige banker vokser sig for store.

Det mener Peter Hummelgaard (S), der vil have politikerne til at tage skrappere midler i brug for at få finanssektoren til at udvise et samfundsansvar.

"Grundlæggende mener jeg, at hvis bankerne ikke lever op til deres samfundsansvar, så skal de splittes op,” siger den socialdemokratiske europaordfører til Altinget og understreger, at det også gælder Danske Bank.

Peter Hummelgaard vil sikre, at bankerne ikke vokser sig så store, at de truer samfundet i tilfælde af en konkurs.

”Indtil 1990 havde vi regler, der sikrede, at bankerne ikke måtte have realkredit, investeringsbank og indskud under samme tag. Det kunne vi jo overveje at gå tilbage til, men jeg er også åben for andre modeller,” siger Peter Hummelgaard.

Gruppeformand Nicolai Wammen (S) skriver til Altinget, at det ikke er Socialdemokratiets politik at splitte banker op.

”Det står for Peters egen regning,” skriver han i et mail-svar til Altinget.

Radikale Venstre afviser også idéen.

”Jeg kan ikke se, hvad Hummelgaards forslag skulle løse,” siger vikarierende finansordfører, Andreas Steenberg (RV), til Altinget.

”Det er et mærkeligt synspunkt, at vi ikke vil have, at private virksomheder bliver store,” fortsætter han.

”Vi skal bare sørge for, at Danske Bank opfører sig ordentligt, og at de lever op til de garantiordninger som Socialdemokratiet i øvrigt indførte, da Henrik Sass Larsen (S) var erhvervs- og vækstminister,” forklarer Andreas Steenberg til Altinget.

Danske Bank skriver undskyldende brev til kunder og inviterer til dialogmøde

Mere fra FinansWatch

Topdanmark holder udbyttefest

Ved den kommende generalforsamling vil Topdanmark foreslå at uddele, hvad der svarer til 145 pct. af årets overskud. Det er mere, end analytikerne havde regnet med.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs