FinansWatch

Ole Andersen erkender: Jeg forlader en bank i dyb tillidskrise

Ole Andersen, som fredag blev afsat som bestyrelsesformand i Danske Bank, erkender, at han bærer en stor del af ansvaret for, at omverdenen har mistet en del af tilliden til banken.

Foto: Ritzau Scanpix/Claus Bech

En ny bestyrelse i Danske Bank skal være med til at løse den dybe tillidskrise, der er blevet skabt i kølvandet på hvidvasksagen, hvor bankens estiske filial er omdrejningspunkt.

Sådan lyder det fra Ole Andersen, der indtil fredag var formand for bankens bestyrelse.

"Jeg efterlader en bank, som fundamentalt set er rigtig stærk og har et meget stærkt kapitalgrundlag og dygtige medarbejdere," siger den nu tidligere bestyrelsesformand for Danske Bank.

"Desværre forlader jeg også en bank, hvor der er skabt en dyb tillidskrise i relation til interessenter, aktionærer, kunder og samfundet generelt. Det er en af årsagerne til, at vi skifter ud i bestyrelsen. Det sker for at give banken en mulighed for at få genvundet den tillid," fortsætter han.

De seneste måneder har Danske Bank befundet sig i et sandt stormvejr, efter at Berlingske i halvandet år har afdækket, hvordan der har været mistænkelige transaktioner for store milliardbeløb og hvidvask i bankens estiske filial.

Desværre forlader jeg også en bank, hvor der er skabt en dyb tillidskrise i relation til interessenter, aktionærer, kunder og samfundet generelt

Ole Andersen, tidl. formand, Danske Bank

I september offentliggjorde Danske Bank sin egen undersøgelse af sagen, der også førte til, at den daværende administrerende direktør, Thomas Borgen, fratrådte sin stilling. På det efterfølgende pressemøde annoncerede Ole Andersen også, at han på et senere tidspunkt ville træde tilbage.

"Som bestyrelsesformand har jeg ultimative ansvar for institutionen. Både bestyrelsen og i særdeleshed bestyrelsesformanden har jo selvfølgelig et ansvar for, at banken befinder sig i den situation, den gør. Derfor skal der også ske udskiftninger," siger Ole Andersen.

Selv om Ole Andersen selv havde varslet sit stop, efter at Danske Bank offentliggjorde sin egen undersøgelse af sagen, satte Mærsk-familien turbo på og krævede, at han stoppede nu.

Derfor indkaldte A.P. Møller Holding til en ekstraordinær generalforsamling, der blev afholdt fredag, og i indkaldelsen pegede de på Karsten Dybvad som ny formand - og sådan blev det også.

Jeg lykkedes desværre ikke med den første opgave omkring udpegning af en administrerende direktør

Ole Andersen, tidl. formand, Danske Bank

Presset fra storaktionæren kom ikke bag på Ole Andersen, der sammen med resten af bestyrelsen var enig i, at der skulle ske en udskiftning.

"Jeg meddelte i september min intention om at forlade bestyrelsen. På det tidspunkt havde jeg valget mellem at gå straks eller at sige, at der var vigtige opgaver, der skulle løses. Jeg valgte det sidste. Jeg lykkedes desværre ikke med den første opgave omkring udpegning af en administrerende direktør."

Han henviser til, at Finanstilsynet sagde nej til bestyrelsens forslag om at udnævne Jacob Aarup -Andersen til ny topchef for Danske Bank.

"Det var en streg i regningen, og noget som påvirkede vores planer ganske betydeligt," siger Ole Andersen.

Karsten Dybvad: Danske Bank er udfordret

Storaktionær: "Der er lang vej tilbage for Danske Bank" 

Mere fra FinansWatch

Danske Bank henter ny direktør fra egne rækker

Danske Bank har fået ny adm. direktør i Danske Invest Asset Management, som banken har hentet internt. Den nye direktør har derudover også erfaring fra sin tid som investeringschef i en dansk hedgefond og Finanstilsynet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs