FinansWatch

Whistleblower: Den danske regering bør undersøge Finanstilsynet

Den danske regering fik onsdag en direkte opfordring fra whistlebloweren Howard Wilkinson om at igangsætte en uafhængig undersøgelse af Finanstilsynets håndtering af Danske Banks hvidvaskssag. Opfordringen kom, da Howard Wilkinson deltog i en høring i EU-Parlamentet. (Opdateret.)

Howard Wilkinson var onsdag formiddag inviteret til høring i EU Parlamentet for at fortælle om sine oplever som whistleblower i sagen om Danske Bank. | Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix

Opdateret kl. 14.09 med kommentarer fra Jesper Nielsen, fungerende adm. direktør i Danske Bank.

Whistlebloweren Howard Wilkinson var onsdag formiddag inviteret i EU-Parlamentet for at forklare om Danske Banks hvidvasksag i Estland, hvor han tilbage i december 2013 for første gang forsøgte at alarmere topledelsen i Danmark om at der var mistænkelige kunder i den estiske filial.

Da Howard Wilkinson mandag mødte de danske folketingspolitikere revsede han det danske finanstilsyns rolle i sagen, og han foreslog at man igangsatte en undersøgelse af, hvad der er foregået i forbindelse med det danske finanstilsyns håndtering af sagen. Onsdag formiddag blev han endnu mere specifik.

"Jeg tror, at der er behov for en uafhængig undersøgelse. Jeg ved, at Kommissionen har sendt sagen videre til the EBA (Den Europæiske Banktilsynsmyndighed, red.). Jeg ved ikke, hvilke undersøgelsesbeføjelser EBA har," lød det fra Howard Wilkinson, som fortsatte:

"Men jeg synes, at nogen har en forpligtelse – og den indlysende kandidat er den danske regering – til at gennemføre en grundig undersøgelse af, hvad der præcist er sket i det danske finanstilsyn i forhold til kontrollen med Danske Bank og Estland."

Otte slag over håndleddet

Han henviste herefter til Finanstilsynets afgørelse fra maj, som udløste otte påbud og krav om et solvenstillæg på 5 mia. kr., som i oktober blev fordobelt til 10 mia. kr. Finanstilsynet meddelte i september, efter at Danske Bank havde offentligjort sin egen undersøgelse, at man vil genoptage undersøgelsen af Danske Bank.

"Der er selvfølgelig masser af undersøgelser i gang, og hvem ved, hvad der vil ske. Men til dato har Danske Bank i Danmark modtaget otte slag over håndleddet fra det danske finanstilsyn," sagde Howard Wilkinson.

Anderkendelse til det estiske tilsyn

Derimod havde han ros til det estiske finanstilsyn, i hvert fald efter 2014, hvor han selv var stoppet i banken i april 2014. Herefter var det hans indtryk, at det estiske tilsyn intensiverede sit tilsyn.

"Det estiske finanstilsyn fortjener anerkendelse, men det ser ikke ud til, at de har fået særlig meget hjæpe fra andre," sagde Howard Wilkinson.

Det gælder blandt andet det estiske bagmandspoliti, FIU (Financial Intelligence Unit), hvor whistlebloweren opfordrede den estiske regering til det igangsætte en undersøgelse af dennes arbejde.

Danske Bank afviser at have fået hjælp

Hos Danske Bank mener Jesper Nielsen, fungerende adm. direktør, ikke, at Finanstilsynet har hjulpet banken.

"Nej, det er ikke mit indtryk overhovedet. Hvis man kigger i rapporten fra tilsynet, der kom den 3. maj, indeholdt den en ret hård kritik af banken. Vi har selv siddet på informationer og advarsler i den her sag, som vi ikke har reageret godt nok på," siger han til FinansWatch og fortsætter:

"Det er svært for mig at pege fingre andre steder hen, og det har jeg ikke noget behov for at gøre. Jeg synes, at hvis man kigger på konklusionerne 3. maj, så må man sige, at man ramte hjertet af den her sag, og vi føler os på ingen måde særbehandlet af tilsynet."

Men det virker også til, at det, han siger, går tilbage til 2012 eller 2013. Var det heller ikke tilfældet dengang?

"Det kan vi ikke genkende. Vi har stor respekt for det danske finanstilsyn. Vi har et rigtig godt samarbejde, men vi føler på ingen måde, at vi bliver særbehandlet," siger Jesper Nielsen.

Danske Bank-whistleblower fremlægger sin tavshedsklausul 

Whistleblower i hård kritik: Beskylder Danske Bank for aflytning af telefon 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs