Whistlebloweren i Danske Banks hvidvasksag sagde reelt op i skuffelse over, at banken ikke reagerede på hans indberetninger om mistænkelige transaktioner i bankens estiske filial. Det fortæller briten Howard Wilkinson til Berlingske Business.
I slutningen af 2013 skrev han – efter at have undret sig over mistænkelige transaktioner hos et britisk selskab, der var kunde i banken – en whistleblowerbesked til hovedkontoret i København. Til avisen fortæller han, at han i første omgang havde opfattelsen af, at banken tog sagen seriøst, men siden blev han overbevist om, at den slet ikke gjorde det. På spørgsmålet om, hvorvidt reaktionen fra banken var skuffende, udtaler han:
"Absolut. Det var derfor, jeg forlod banken. Jeg tror, jeg skrev noget i stil med, at jeg var ked af at måtte konstatere, at det hele så ud til at være brudt sammen, og at det var derfor, jeg sagde op," udtaler Wilkinson, der selv afviser at have et ansvar i sagen.
Danske Banks pressechef, Kenni Leth, henviser over for Berlingske til bankens advokatundersøgelse. Her fremgår det, at banken i første omgang tog henvendelserne fra Howard Wilkinson alvorligt og handlede på dem. Men Leth understreger, at med den viden, der er om sagen i dag, reagerede banken for langsomt.
Howard Wilkinson vil på en høring på Christiansborg udtale sig om hvidvasksagen.
Børsen skriver mandag morgen, at han søndag er blevet afhørt af Bagmandspolitiet, der efterforsker sagen.
Mere fra FinansWatch
Arbejdsgivere kalder på flere løsninger efter politisk håndsrækning: "Situationen er generelt set helt utrolig presset"
Nok bliver det med nye regler om lavere beløbsgrænse for udenlandsk arbejdskraft lidt lettere for finansvirksomheder at skaffe flere hænder, men ifølge Nicole Offendal, adm. direktør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening, er der brug for flere tiltag, hvis ikke den generelle udvikling i sektoren skal bremses. I Finansforbundet køber næstformand ikke helt ind på præmissen.