FinansWatch

Intet hvidvasknyt i vente fra Danske Bank ved stor høring

Mandag skal Danske Bank og en lang række parter til høring i Folketinget om hvidvaskskandalen i banken.

Foto: /Ritzau Scanpix/Thomas Lekfeldt

Finanstilsynet, Bagmandspolitiet, Nordea og ikke mindst Danske Bank selv stiller mandag til offentlig høring i Folketinget om sidstnævntes store hvidvasksag i Estland.

Her passerede op mod 1500 milliarder kroner mellem 2007 og 2015 nært uhindret fra en lang rækker aktører i Østeuropa gennem Danske Banks estiske filial ind i det internationale finansielle system.

"Jeg håber, at vi får svar på, hvordan pokker det kan være, at Danske Banks ledelse ikke reagerede, da de gentagne gange blev advaret om hvidvask i den estiske filial."

"Vi har stadig ikke fået et ordentligt svar. Og jeg synes ærligt talt, Danske Bank skylder os en forklaring," siger Enhedslistens skatteordfører, Rune Lund.

Danske Bank fremlagde 19. september en større intern undersøgelse af, hvad der foregik i Estland. Der var tale om foreløbige konklusioner.

Danske Bank fortæller søndag, at man ikke vil komme med nye informationer fra den pågående undersøgelse.

Resultater fra de fortsatte undersøgelser vil blive delt med myndighederne og kan på et senere tidspunkt blive fremlagt.

På trods af at mange informationer allerede er lagt frem af Danske Bank selv eller gravet frem af Berlingske Business, mener Rune Lund, at det er vigtigt med en høring.

"Det er vigtigt, at vi i fuld offentlighed kan stille vores kritiske spørgsmål til en bank, der er så vigtig, at den kan trække hele Danmark med ned," siger han.

Til høringen kommer også whistlebloweren Howard Wilkinson, der allerede i december 2013 advarede banken om problemerne i Estland.

"Så mange mennesker har sagt op eller er blevet fyret. Aktiekursen er styrtdykket."

"Hvorfor? Hvorfor kunne ledelsen i København ikke bare dengang acceptere, at der var begået fejl og så tage de nødvendige konsekvenser i 2014?"

"Hvad var problemet? Jeg forstår det ikke. "They screwed up". Al balladen i dag er en konsekvens af det," siger han i et interview med Berlingske.

Mere fra FinansWatch

Minibørs skruer op for fokus på Danmark

Den svenske minibørs Spotlight har et godt øje til danske selskaber og har sat sig som mål at børsnotere 25 af slagsen i løbet af de næste tre år. Life science-selskaber er et prioriteret fokus, lyder det fra vækstbørsens nyudnævnte adm. direktør.

Kryptokollaps bliver lakmusprøve for industriens sikre havne

Et kollaps af en af de mest betroede stablecoins har sendt chokbølger igennem kryptoindustrien og skabt frygt for, hvad der vil ske, hvis en lignende skæbne undergår andre vigtige aktiver. Sammenbruddet er blevet sammenlignet med Lehman Brothers-krakket samt en historisk sort onsdag i 1992.

Mybanker-køb skal sikre udvikling fremfor kannibalisering

Både når det gælder forretningsmodel og arbejdsområde, så minder sammenligningsportalerne Lendo og Mybanker så meget om hinanden, at ”det nærmest er latterligt så kompartible de to forretninger er”. Det mener Johan Malmsten, der efter den norske mediekoncern Schibsteds køb af Mybanker er direktør for begge platforme.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs