FinansWatch

Branchekendere ser udfordringer for det offentlige i at droppe Danske Bank

Flere steder i den offentlige sektor overvejer man at vrage Danske Bank, men det kan man få svært ved, vurderer flere udbudsspecialister.

Foto: Jens Nørgaard Larsen/ Ritzau Scanpix

Mange kommuner har truet med at droppe Danske Bank som bankforbindelse, og regeringen har også påpeget, at man kan komme ud af en fremtidig kontrakt med banken, hvis den bliver dømt for hvidvask. Men flere kilder vurderer over for Børsen, at det er meget sjældent, at det offentlige trækker sig fra en kontrakt.

Det gælder blandt andet Christina Bagger, partner hos udbudsportalen Udbudsvagten, der samler alle offentlige udbud på sin hjemmeside. Overfor avisen sammenligner hun Danske Banks hvidvasksag med sagen om it-selskabet Atea, som i sommer blev dømt i en rekordstor bestikkelsessag.

"For hvidvask og bestikkelser er det de samme bestemmelser, som gælder. Atea blev dømt for bestikkelser, og staten ville trække sig fra kontrakten, men gav dem mulighed for selfcleaning, hvor virksomheden kan vise, at de har sat masser af ting i værk og taget alle de nødvendige foranstaltninger, for at en lignende situation ikke kan ske i fremtiden," siger Bagger.

Avisen skriver, at godt nok var Atea som udgangspunkt udelukket fra at deltage offentlige udbud i fire år, men statens advokat, Kammeradvokaten, har vurderet, at it-selskabet har truffet "tilstrækkelige foranstaltninger til, at virksomheden kan anses for selfcleaned." Ifølge Carina Risvig Hamer, lektor ved juridisk institut på SDU, kan en selfcleaningproces for Danske Bank indebære at styrke bankens compliancefunktion og afskedige de relevante medarbejdere. 

Erhvervsstyrelsen indleder undersøgelse af Danske Banks eksterne revision

Danske Bank har skadet hele landets omdømme

Mere fra FinansWatch

Fagboss indkalder til krisemøde for at ”afklare forhold” om privatliv

Hovedbestyrelsen i 3F er lørdag blevet indkaldt til et krisemøde af formand Per Christensen, efter at B.T. fredag aften kunne fortælle, at fagbossen har levet et dobbeltliv. Per Christensen, der har tunge bestyrelsesposter i finanssektoren, skal blandt andet forklare, om han har brugt ressourcer fra forbundet på at dække over sit dobbeltliv.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs