FinansWatch

Danske Bank-notat sætter lys på russiske overførselsmetoder

Russere har brugt lovlig, men mistænkelig overførselsmetode i Danske Bank. I alt løber overførslerne op i 63 mia. kr., viser internt notat, hvor det vurderes, at det var risikoen værd for banken. Det skriver Financial Times.

Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/ Ritzau Scanpix

Danske Bank har gennem såkaldte "mirror trades" overført op til 8,5 mia. euro - svarende til 63,4 mia. kr. - for bankens russiske kunder, viser et internt notat.

Det skriver Financial Times.

I notatet, som Financial Times har kendskab til, beskrives det, hvordan bankens "højt profitable" strategi var risikabel - ikke mindst fordi at Danske Bank ikke vidste, hvem der i sidste ende modtog pengene.

"Mirror trades" består i, at kunder investerer i egen valuta for derefter at sælge samme mængde i en udenlandsk valuta - for eksempel dollar. Metoden er lovlig, men får ifølge Financial Times alarmklokkerne til at ringe hos hvidvaskefterforskere.

Danske Bank skulle i 2013 ifølge det interne notat have tjent 10 mio. euro på "mirror trades", hvor der er blevet handlet med russiske statsobligationer.

"Der er en potentiel risiko for at skade omdømmet ved at bidrage til "kapitalflugten" fra Rusland. Det er alligevel en risiko, vi løber i andre områder af vores forretning med udenlandske kunder, hvor valutastrømmen altid går ud af Rusland. Givet den store indtægt og på baggrund af risiko kontra udbytte ser vi det som en attraktiv løsning," fremgår det af Danske Banks notat ifølge Financial Times.

Det interne notat er ikke dateret, men ifølge Financial Times henviser Danske Banks egen rapport om hvidvaskningen til et notat med lignende sprogbrug fra oktober 2013. Danske Bank har ikke ønsket at kommentere sagen.

 

/ritzau/FINANS

Medie: Danske Banks filial i Estland gik aktivt efter russiske kunder 

Putin afviser relation til Danske Bank i hvidvasksag 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs